F1

Vaarojen viidakko

Kolumni 25.3. Max Verstappenin ja Kimi Räikkösen yhteenotot viime vuonna Unkarissa ja Belgiassa puhuttivat pitkään, ja johtivat ihan omaan sääntötarkennukseensa.

Nuoren hollantilaisen vaaralliset liikkeet jarrutustilanteissa tulivat tavallaan tavaramerkiksi, kun kuljettaja kieltäytyi tinkimästä tavoistaan.

Myöhemmin Räikkösen tallikaveri Sebastian Vettel joutui sitten tuon Verstappen-säännön sijaiskärsijäksi kamppailussaan tämän tallikaveri Daniel Ricciardoa vastaan Meksikon kisassa.

Tälle vuodelle kilpajohtaja Charlie Whiting ilmoitti, että Verstappen-sääntö on poistettu, ja uusi käytäntö on, että tutkinta tulee, jos kuljettaja tekee virheellisen liikkeen, ajaa tarpeettoman hitaasti tai käyttäytyy tavalla, joka vaarantaa toisen. Nyt ei puhuta enää pelkästään liikkumisesta jarrutuksessa, vaan vaaratilanteen aiheuttamisesta.

Viime vuoteen sovellettuna uusi käytäntö toimisi tavallaan niin, että Verstappen olisi saanut rangaistuksen Räikkösen etusiiven hajoamiseen johtaneesta liikkeestään Unkarissa, kun taas Vettel olisi selvinnyt ilman rangaistusta Ricciardon ohitusyrityksen estämisestä, kun tämä kuitenkin pysyi radalla.

Muutoksesta kuultuaan Vettel ehtikin jo kysellä, olisiko hänellä mahdollisuus saada Meksikon pokaalinsa takaisin, kun menetti sen rangaistuksen myötä.

Heikki Kulta