Urheilu

Uutta kohti – 54. kerran?

ANTTI AIMO-KOIVISTO
Päävalmentaja Markku Kanerva Suomen jalkapallomaajoukkueen harjoituksissa Turkin Belekissä.
Päävalmentaja Markku Kanerva Suomen jalkapallomaajoukkueen harjoituksissa Turkin Belekissä.

Pesuvesi vei jo Hans Backen mennessään, mutta ehostus on vasta alussa. Tuskaisan vuoden 2016 tarponut Suomen jalkapallomaajoukkue on nyt Markku Kanervan komennon alla tosipaikassa MM-karsinnan jatkuessa perjantaina Turkin Antalyassa.

–  Tärkeä kiillottaa kilpeä ja pestä kasvoja, Kanerva julistaa lähtökohtia perjantaihin.

Onnistuessaan pesu ja kiillotus lihottaa myös laihaa pistesaldoa.

–  Meidän pitää saada myös tuloksia, ilman muuta. Nimenomaan sillä pelisuunnitelmalla, jota tehdään ja pelitavalla, joka on iskostettu. Se tuottaa tulosta, Kanerva uskoo.

Uutta kohti. Sen tietää myös maalivahti Lukas Hradecky.

–  Aloitetaan tämä kasvojen puhdistusprojekti, osa 54, vitsimestari nauraa.

–  Viime vuosi oli vähemmän menestyksekäs, monestakin syystä. Sormia osoittamatta, se oli monen asian summa. Itsekin oli osallisena, ei tullut pelattua maailman vahvimpia maaotteluita, Hradecky vakavoituu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

–  Mutta elämä jatkuu, ei niistä kannata vatvoa sen enempää. Nyt meillä on uusi koutsi, enkä näe mitään syytä, miksei pisteputki voisi alkaa täältä.

Hyvätunnelmaisesta Huuhkaja-ryhmästä on vaikea havaita painetta, vaikka Kanervan maalailema tuloksen teko ja Hradeckyn uhoama pisteputken alku ovatkin takaraivossa kaikilla.

–  Kyllä joukkueesta aistii, että on kova näyttämisen paikka, Kanerva vahvistaa.

Hengellä ehkä siirretään Antalyan viereisiä vuoria, mutta miten käy omissa paineissaan kiehuvan Turkin joukkueen kanssa? Joukkueen, jonka karsintasyksy oli alle odotusten, mutta jonka taitoa ei kukaan voi kiistää.

–  Haaste on kova. Turkki vieraissa ei ole kenelläkään helppoa, viimeisestä kuudesta karsintojen kotipelistään se ei ole hävinnyt yhtään. Toki kaikki putket loppuvat aikanaan, mutta olisihan se jättiyllätys, ja sokki Turkin kisahaaveille, Kanerva miettii yllätyssaumoja.

Keinoja jättipottiin on kuitenkin haettu. Aiemmat pelit ovat paljastaneet suosikin haarniskasta säröjä. Ja ironista kyllä ottelun (ainakin turkkilais-) paineita ajatellen, prässipeli on yksi avaintekijöistä perjantaina.

–  Turkin prässi ei ole niin organisoitua, niin tiivistä, etteikö siitä voisi päästä läpi. Ratkaisevaa on se, miten meillä hermo pitää siihen, että uskalletaan pelata sen prässin läpi ilman älyttömiä, tyhmiä riskejä, Kanerva paaluttaa.

–  Ajoittain heillä on linja niin korkealla, että jos päästään sen prässin läpi, kyllä siellä puolustuslinjan takana on sitä tilaa.

Ja sinne tilaan tähyää kärkikaksikko Teemu Pukki-Joel Pohjanpalo.

–  Välillä Turkin puolustus rakoilee, kun kaverit eivät jaksa juosta alas. Isketään oikeaan aikaan, nopeasti ja laadukkaasti. Ja kun tilanne tulee, pallo pussiin, oma pää puhtaana ja voitto kotiin, Pohjanpalo näkee jo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yksinkertaista, tuo kasvojen pesu.

Lue lisää jalkapallouutisia TS Futis -sivustolta.

Moisander: Turkilla kompastuskivensä

Jalkapallomaajoukkue saa mukaansa henkistä lujuutta, kun Niklas Moisander palaa perjantaisessa Turkki-pelissä riveihin. Edellinen MM-karsintapeli syksyn pimeydessä Ukrainassa jäi väliin pelikiellon takia.

Moisander tulee uuteen ja samalla vanhaan tilanteeseen. Uusi päävalmentaja on tuttuakin tutumpi Markku .Rive. Kanervan otettua jälleen kerran ohjat.

–  Rive oli hyvä valinta. Hän tuntee kaikki, ei tarvitse aloittaa nollasta. Kun uusi päävalmentaja tulee muualta, menee aina hetki, ennen kuin hän oppii tuntemaan pelaajat, Moisander kiittelee.

Moisander on nähnyt nousut, laskut, pohjat ja ne parit huiput maajoukkueuransa aikana. Nyt tunnelma porukassa on kapteenin mukaan hyvä, mutta se ei yksin riitä.

–  Nostan esiin pelirohkeuden. Lähdemme vähän rohkeammalla pelillä, ja se on mielestäni oikein. Totta kai olemme altavastaajia, mutta rohkeuden pitää näkyä. Sellaista positiivista pelirohkeutta, sitä haetaan perjantaina. Halu voittaa, se täytyy näkyä. Täytyy alkaa saamaan tulosta.

–  Ja pitää pää kylmänä mekkalassa. Odotan sitäkin innolla, en ole aiemmin päässyt Turkissa pelaamaan, Moisander sanoo muistuttaen vastustajan 12. pelaajasta eli turkkilaisfaneista.

Vaikeaa olisi ilman tuota ylimääräistäkin pelaajaa. Tarkasti vastustajansa aina tutkiva Moisander näkee silti heikkouttakin.

–  Turkki on yksilötasolla tosi taitava joukkue, Arda Turan ja paljon muita. Täytyy olla tarkkana. Mutta se on myös aina ollut joukkue, joka pelaa tunteella, ja taktiikka välillä unohtuu. Se on heillä ollut se kompastuskivi.

–  Siihen isketään.