Urheilu

Forsell haluaa tuoda vahvuutensa – järjestää ja maalata

ANTTI AIMO-KOIVISTO
Petteri Forsell ja Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva (oik.)
Petteri Forsell ja Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva (oik.)

Suomen jalkapallomaajoukkueen ”ikuinen” ongelma on ollut maalinteko. Ja kun pelissä ei pysty voittamaan ilman osumia, tilanne on MM-karsintalohkossakin se mikä se on suomalaisittain. Maajoukkueen hyökkäyspeli kaipaa uutta virtaa, ja sitä haetaan, kenties niinkin epätodennäköisestä paikasta kuin Puolan kakkostasolta.

Petteri Forsell, 26, lähti viime vuonna Miedz Legnica -seuraan, joka ei ole koskaan pelannut Puolan pääsarjassa. Nyt seurassa toiveet ovat korkealla ylimmästä tasosta, ja pitkälti Forsellin ansiosta: tällä kaudella 21 ottelua, 12 maalia (eniten sarjassa) ja 7 maalisyöttöä.

Ei siis ihme, että Forsell sai päävalmentaja Markku Kanervalta kutsun MM-karsintapeliin Turkkiin. Ja jos oikein hyvin käy, käy kutsu myös kentälle perjantai-iltana Antalyassa.

–  Toiveet ovat korkealla. Seurajoukkueessa on mennyt hyvin, tullut maaleja. Ja kaikki joukkueet kaipaavat maaleja, niin toivotaan, että pystyy auttamaan siinä asiassa, Forsell pohtii mahdollisia peliminuuttejaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

–  Vahvuuksiani on maalien järjestäminen, ja joskus myös tekeminen. Ja erikoistilanteet.

Eräs vahvuus on myös luotto itseen, jota hienosti sujunut kausi on vahvistanut. Ja siinä on myös asia, jota maajoukkuetta ja sen vaikeuksia sivusta seurannut Forsell kaipaa Huuhkaja-ryhmään. Tiivistetysti: rohkeutta.

–  Kun puhutaan koko ajan, että maalinteko ja hyökkääminen on vaikeaa, luulen että pelaajat kentällä, niissä ratkaisupaikoissa, ottavat mieluummin sen varmemman valinnan. Eivät halua epäonnistua, Forsell aprikoi.

–  Media ja fanien palaute, kaikki tuollainen vaikuttaa. Suomelta kun ei missään nimessä ole puuttunut maalintekijöitä tai paikkojen rakentajia oikeastaan missään vaiheessa, siinä ovat varmaan enemmän kyseessä tuollaiset pään sisällä olevat jutut. Ei ehkä niin sanotusti uskalleta tehdä maaleja.

Asiaa petraa kuitenkin osaltaan ilmapiiri, joka joukkueessa on selkeän vapautunut ja rento. Menneistä tuloksista huolimatta.

–  Se on tärkeää. Varsinkin maalintekijöille, se rento fiilis, ja etteivät he joudu puristamaan niissä maalipaikoissa. Fiilis joukkueessa on hyvä, ja luulen, että tästä tulee hyvä tapahtuma, Forsell uskoo perjantaihin.

Turkkilaiskannattajien fanaattisuudesta muistetaan aina puhua, ja onhan meno parhaimmillaan hurmaavan intohimoista. Sen tietää Forsellkin, joka pelasi Turkissa Bursasporin riveissä muutama vuosi sitten.

–  Ei ollut kiva olla vastustajan pelaaja, Forsell nauraa.

–  Yleisö vaikeuttaa toki meidän keskittymistä, mutta se on pyrittävä vain siirtämään sivuun. Keskittyä omiin suorituksiin, ja käyttää sitä uskallusta. Uskaltaa tehdä omia ratkaisuja, vaikka se tuntuu pelottavalta.

Lue lisää jalkapallouutisia TS Futis -sivustolta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Raitalalla nappialku uudessa maailmassa

Janne Lehikoinen

Jalkapalloammattilainen kiertää nykyään paljon, entiset yhden seuran miehet ovat tänä päivänä harvinaisia poikkeuksia. Tie on vienyt myös jalkapallomaajoukkueen laitapakkia Jukka Raitalaa, joka on ulkomaanurallaan ehtinyt edustaa seuraa jos toistakin.

Vuonna 2009 alkaneita ulkomaan pestejä Raitalalla on jo kahdeksan, mutta viimeisin niistä on kaukaisin. Raitala on yksi kolmesta tuoreesta suomalaispelaajasta Pohjois-Amerikan ammattilaisliiga MLS:ssä: Alexander Ring on New Yorkissa, Rasmus Schüller Minnesotassa ja Raitala Ohion osavaltion jalkapalloylpeydessä Columbus Crew'ssa.

–  Iso muutos, Euroopan jättäminen ja niin kauas lähteminen, vähän tuntemattomaan. Mutta olen ollut älyttömän tyytyväinen tuohon ratkaisuun, kaikki on mennyt ihan nappiin. Tietysti kun futisasiat menevät hyvin, niin kaikki on hyvin, mutta on seurassa ja liigassa tosi hyvin hoidettu kaikki asiat muutenkin, Raitala kertoo.

–  Olen päässyt pelaamaan heti, kaikissa kolmessa pelissä ysikymppinen. Se on tietysti suurin syy, miksi tuntuu hyvältä.

–  Nyt toki missaan yhden pelin, mutta uskon, että jos jatkan samalla tavalla ja parannankin, niin sen avauksen paikan voin sementoida itselleni. Se on tietysti se tavoite.

Crew’n pelin missaamiseen on hyvä syy: MM-karsinta Turkki vastaan perjantaina. Kova vastus, mutta yllätettävissä.

–  Kyllä sieltä löytyy tilaa, linjojen välistä ja takaa. Heitä pystyy haavoittamaan, jos vaan tehdään kentällä oikeita ratkaisuja, Raitala uskoo.

Uutta alkua siis ankeasti alkaneeseen karsintaan.