Kelimuutos nostaa pulssin suksihuollossa

Suurmäen yhdistettyyn on luvassa vettä ja räntää

Martti Kainulainen
-Mäessä tarvitaan osaamisen lisäksi tuuria, kun säästä tulee epävakaampi, sanoo yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen. Arkistokuva.
-Mäessä tarvitaan osaamisen lisäksi tuuria, kun säästä tulee epävakaampi, sanoo yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen. Arkistokuva.

Pasi Rein

Yhdistetyn hiihdon päävalmentajalla Petter Kukkosella oli tiistaina aamupäivällä kaksijakoiset tunnelmat. Lahden kisasää hypähti plussan puolelle ja suurmäen kilpailua uhkaa keskiviikkona räntäsade.

Säämuutoksesta voi olla suomalaisille etua hiihdossa, mutta onnen merkitys kasvaa mäkihypyssä.

–  Mäessä tarvitaan osaamisen lisäksi tuuria, kun säästä tulee epävakaampi. Olosuhteella on isompi rooli, jos ennuste pitää paikkansa ja keskiviikkona sataa vettä ja räntää. Se korostaa mäkisuksen kuvioinnin ja voitelun vaikutusta, Kukkonen selitti.

Vielä aamupäivällä Kukkonen arveli, että säämuutos antaisi suomalaisille kilpailuedun tutuilla laduilla. Hän luotti tilanteessa huoltotiimin ketteryyteen ja yhteistyöhön maastohiihdon kanssa.

–  Kilpailemme ensi kertaa tällä kaudella vesikelissä, mutta ehdimme saada muuttuneista oloista kokemusta sekä naisten kympiltä tänään että huomenna miesten 15 kilometriltä, Kukkonen laski.

–  Kelimuutos voi sekoittaa pakkaa.

Suurmäen ensimmäiseen harjoitukseen ilmestyi maanantaina väsyneitä suomalaisia. Kukkonen määräsi uupumukseen palauttavan hiihtolenkin.

–  Ilmassa oli väsymystä, ja pojat osaavat kyllä hypätä. Katsoimme, ettei meidän kannattanut mennä mäkeen tiistain harjoituksissa, Kukkonen perusteli ratkaisua.

Ohjelmassa oli vain suksitestejä ja rauhallinen lenkki.

Kukkonen asetti Lahden MM-kisojen kynnyksellä miehistölleen mitalitavoitteen. Normaalimäen kilpailu ja joukkuekilpailu osoittivat, että mitali on mahdollinen, mutta vaatii suomalaisilta aivan huippuonnistumisen.

–  Urheilussa perustaso on ratkaiseva. Se pitää saada niin korkeaksi, ettei menestys edellytä mitään supersuoritusta, Kukkonen pohdiskeli toisen kisaviikon näkymiä.

Suurmäen kilpailussa Suomea edustavat Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Leevi Mutru ja Hannu Manninen.