Manninen mukaan yhdistetyn suurmäen kilpailuun
Hannu Manninen kilpailee keskiviikkona yhdistetyn henkilökohtaisessa suurmäen kilpailussa Lahden MM-kisoissa. Suomen valmennusjohto nimesi yhdistetyn suurmäen kilpailuun maailmanmestari Mannisen ohella Ilkka Herolan, Eero Hirvosen ja Leevi Mutrun.
Valmennusjohto ei valinnut 38-vuotiasta Mannista Lahden MM-kisoissa aiemmin käytyyn yhdistetyn normaalimäen kilpailuun. Sen sijaan sunnuntaina Manninen hiihti ankkurina joukkuekilpailun hiihto-osuudella.
Valmennusjohdon tuoreimmat valinnat tiesivät sitä, että nuorten maailmanmestari Arttu Mäkiaho ei osallistu keskiviikkona käytävään yhdistetyn suurmäen kilpailuun.
Iivo Niskanen ei stressaa keskiviikon kelistä
Kilpahiihdossa harvoin tarvittavien pitopohjasuksien käyttö voi tulla eteen, kun mieshiihtäjät kilpailevat keskiviikkona 15 kilometrin Lahden MM-laduilla. Perinteisellä hiihtotavalla kisattavan matkan mitaliehdokkaisiin kuuluvan Iivo Niskasen mukaan pitopohjasuksi on viimeinen valinta.
– Huolto tekee niin pitkään voidetestejä kuin vain pystyy, ja lähtökohta on se, että mennään voidellulla suksella. Jos sopivaa pitovoidetta ei löydy, mennään pitopohjalla, Niskanen ennakoi.
Tällä kaudella pitopohjia ei ole juuri päässyt testaamaan, koska kelit eivät ole olleet niille sopivat. Viime vuonna Niskanen kilpaili Lahdessa pitopohjasuksilla, ja sen jälkeen hänen suksikalustoonsa on tullut uusia vaihtoehtoja.
Niskanen ei ota suksivalinnasta etukäteen murhetta, vaikka pikkupakkasen vaihtuminen vesikeliin teettää lisätyötä suksien testaamisessa. Taustatukena on luottohuoltaja Mika Venäläinen.
– Koetan olla stressaamatta kelistä, koska en pysty siihen vaikuttamaan.
– Rossignolin miehet tekevät paljon työtä, että löytyy sellainen kapula, jolla voi menestyä. Ja huoltotiimi etsii parhaat mahdolliset konstit suksen pohjaan. Uskon, että kalusto riittää, Niskanen sanoi.
Miehen kunnon ja vireen riittävyydestä sunnuntain pariviesti antoi jo menestysosviittaa. Niskasen sanoin "yhtä kaatumista lukuun ottamatta kaikki on tehty niin hyvin kuin on pystytty".
Lehtosessa ei ole laiskan miehen leimaa
Hiihtäjä Lari Lehtosta ei ole koskaan voinut syyttää laiskottelusta. Vain mielikuvitus oli rajana, kun Lehtonen kehitti korvaavia harjoitteita pitkään kestäneiden jalkavammojensa aikana.
Lehtonen oli toissa kesänä toipumassa kantapääleikkauksesta ja perään elokuussa 2015 hänen oikea akillesjänteensä repesi. Kesti pitkälle syksyyn, että hän pääsi rullasuksille. Mutta ei hätää. Kehoa saattoi kehittää myös uimalla, soutamalla, erilaisilla voimaharjoitteilla ja vetolaitteen vetämisellä.
Lehtonen kuvaa Facebook-sivuillaan monipuolisesti matkaansa kohti Lahden MM-latuja. Tätä kautta varten hän on harjoitellut terveenä, mutta uusi valmentaja Teemu Pasanen on saanut Lehtosen ajoittain hellittämään, harjoitusmäärien kasvusta huolimatta.
– Isoin muutos on ollut se, että on uskallettu treenata välillä enemmän ja toisaalta osattu oikeissa kohdissa levätä, Lehtosta vajaat kaksi vuotta luotsannut Pasanen valotti maanantaina.
Tasapaino Lehtosen harjoittelussa sai palkintonsa lauantaina, sillä 29-vuotias lahtelainen hiihti uransa komeimman MM-sijoituksen. Hän oli parhaana suomalaisena yhdeksäs 15+15 kilometrin yhdistelmäkilpailussa.
Maajoukkueen valmennusryhmään kuuluvan Pasasen mukaan jo pienet muutokset voivat auttaa kokenutta urheilijaa kehittymään.
– Tärkeintä on se, että olemme saaneet juoksua mukaan harjoituksiin. Lari on pystynyt tekemään sauvajuoksua MM-kisojen radoilla.
Lehtosen mukaan latujen läpikotaisesta tuntemuksesta oli hänelle merkittävää iloa yhdistelmäkisassa.
– Kisan aikana pystyi hakemaan tuntemuksia ja miettimään, että tässä on tehty töitä tätä varten, Lehtonen kuvasi.
Järki mukana
Lehtonen hiihtää todennäköisesti kaikki MM-ohjelmassa jäljellä olevat matkat. Seuraavaksi vuorossa on 15 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla keskiviikkona.
– Kisassa pitää olla tasainen, kova veto. Mutta pitää olla järki mukana, Lehtonen ennakoi.
Miehet hiihtävät kisan kahtena 7,5 kilometrin lenkkinä. Lehtosen mukaan rata on erinomainen mittari hiihtäjille, koska siinä tarvitaan rytminvaihtokykyä.