Peruslenkki kääntää Niskasen katseen pois pettymyksestä

Martti Kainulainen
Iivo Niskanen pettyneenä Lahdessa 26. helmikuuta.
Iivo Niskanen pettyneenä Lahdessa 26. helmikuuta.

Kaija Yliniemi

Iivo Niskanen uskoo pystyvänsä jättämään sunnuntain MM-pariviestin harmituksen taakseen, kun uusi startti odottaa keskiviikkona 15 kilometrillä. Perinteisen hiihtotavan kisa on Niskasen bravuuri, jolla hän on ottanut molemmat voittonsa maailmancupissa.

– Nyt pääsee tekemään peruslenkkiä ja kääntämään katseita siihen (hiihtäjän arkeen). Kisat jatkuvat, Niskanen sanoi maanantaina joukkueen mediatilaisuudessa.

Kolariin kulminoitunut pariviesti, ja kultamitalimahdollisuuden vaihtuminen pronssiksi, on hänelle huippu-urheilussa uusi tilanne pureskeltavaksi. Maanantainakin häntä vielä selvästi harmitti, mutta pariviestin joukkuekaverin Sami Jauhojärven mukaan Niskanen on henkisesti riittävän kypsä painamaan pettymyksen taka-alalle.

Huippu-urheilijalle menneessä vellominen ei ole koskaan eduksi. Niskanen tietää olevansa kunnossa, sen pariviesti ainakin näytti.

Matti Heikkinen janoaa Niskasen tavoin mitalia Lahdesta, ja 15 kilometriä on hänelle taas uusi mahdollisuus.

–  Pitää hiihtää äärirajoilla ja fiksusti, Heikkinen totesi.

Suomen joukkueen jo hankkimat kaksi mitalia rauhoittavat Heikkisenkin tekemistä. Joukkueessa kaikki on tasapainossa, mikä helpottaa urheilijan oloa.

Heikkinen on mielissään, että sää muuttuu, jotta rutiinit rikkoutuvat.

–  Palaamme lepopäivän kunniaksi perustyöhön, Heikkinen sanoi.

Iivo Niskanen ei stressaa keskiviikon kelistä

Kilpahiihdossa harvoin tarvittavien pitopohjasuksien käyttö voi tulla eteen, kun mieshiihtäjät kilpailevat keskiviikkona 15 kilometrin Lahden MM-laduilla. Perinteisellä hiihtotavalla kisattavan matkan mitaliehdokkaisiin kuuluvan Iivo Niskasen mukaan pitopohjasuksi on viimeinen valinta.

–  Huolto tekee niin pitkään voidetestejä kuin vain pystyy, ja lähtökohta on se, että mennään voidellulla suksella. Jos sopivaa pitovoidetta ei löydy, mennään pitopohjalla, Niskanen ennakoi.

Tällä kaudella pitopohjia ei ole juuri päässyt testaamaan, koska kelit eivät ole olleet niille sopivat. Viime vuonna Niskanen kilpaili Lahdessa pitopohjasuksilla, ja sen jälkeen hänen suksikalustoonsa on tullut uusia vaihtoehtoja.

Niskanen ei ota suksivalinnasta etukäteen murhetta, vaikka pikkupakkasen vaihtuminen vesikeliin teettää lisätyötä suksien testaamisessa. Taustatukena on luottohuoltaja Mika Venäläinen.

–  Koetan olla stressaamatta kelistä, koska en pysty siihen vaikuttamaan.

– Rossignolin miehet tekevät paljon työtä, että löytyy sellainen kapula, jolla voi menestyä. Ja huoltotiimi etsii parhaat mahdolliset konstit suksen pohjaan. Uskon, että kalusto riittää, Niskanen sanoi.

Miehen kunnon ja vireen riittävyydestä sunnuntain pariviesti antoi jo menestysosviittaa. Niskasen sanoin "yhtä kaatumista lukuun ottamatta kaikki on tehty niin hyvin kuin on pystytty".

Lue myös: Jauhojärvi taistelee hopeasta, Niskanen liian kova voitettavaksi

Kerttu Niskasella on näyttöhaluja – ja paineita