Hakola lapioi lunta suuhun, finaalivauhti löytyi MM-laduilla

Martti Kainulainen

Sukulaisten ja kaverien siekailematon kannustus nosti Ristomatti Hakolan suomalaisten ykkösnimeksi Lahden MM-hiihtojen avausmatkalla sprintissä.

–  Hieno päivä, yleisöä oli viimeisen päälle. Lähdössä suuta kuivasi niin paljon, että olen syönyt varmaan ämpärillisen lunta päivän aikana. Onneksi kamerat eivät nähneet, kun lapioin lunta suuhun, Hakola jutteli MM-kisojen kuutossijaa makustellen.

Hakolan mukaan yksi kankaanpääläinen hiihtokaveri oli laittanut ongenvapaan naisten alushousut roikkumaan, ja Hakola sai siitäkin lisää virtaa.

Hakola arveli aiemmin talvella, että hän joutuu odottamaan ikämieheksi asti uransa ensimmäistä finaalipaikkaa kansainvälisissä sprinttihiihdoissa. Enää ei tarvitse odottaa. Onnistuminen tuli kauden tärkeimmässä paikassa.

–  Hieno katsoa pappana Youtubesta, minkämoisia äijiä siinä oli finaalissa vierellä.

Mestariksi hiihti italialainen Federico Pellegrino, hopealle venäläinen Tour de Ski -voittaja Sergei Ustjugov ja kolmanneksi Norjan nuori tähti Johannes Höfslot Kläbo ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissaan.

Hakola spurttasi erähiihdoissa kärkeen puolivälierässä ja välierässä, mutta finaalissa muilta löytyivät kovemmat vaihteet kuin kankaanpääläiseltä. Hän jäi taistelemaan viitossijasta mestaruutta puolustaneen Petter Northugin kanssa.

Hakola havaitsi Lahden MM-kisoja ajatellen mahdollisuutensa sprintissä ja on panostanut lajiin antaumuksella.

–  Tuskin minulla olisi ollut täällä mahdollisuuksia kuutossijaan 15 kilometrin perinteisellä. Kyllä minä silti haluan jatkossa muillekin matkoille, Hakola sanoi.