Lahti 2017

Laukkanen tunsi jo kesällä MM-kotikisojen tenhon

MARTTI KAINULAINEN
Mari Laukkanen Suomen maastohiihdon MM-joukkueen tiedotustilaisuudessa Lahden hiihtolajien MM-kilpailuiden avauspäivänä Lahdessa 22. helmikuuta 2017.
Mari Laukkanen Suomen maastohiihdon MM-joukkueen tiedotustilaisuudessa Lahden hiihtolajien MM-kilpailuiden avauspäivänä Lahdessa 22. helmikuuta 2017.

Lahden MM-hiihtojen tenho oli ampumahiihtäjä Mari Laukkaselle niin vahva, että hän oli valmis tekemään kompromisseja kahden lajin kilpailukalenterin yhdistämisessä. Torstaina Laukkanen näkee valintojensa tulokset, kun hän starttaa kotiyleisön edessä kello 15.06 sprintin aika-ajoon.

–  Haluan kokeilla rajani. MM-Lahti on hieno tapahtuma, ja haluan olla täällä hyvässä kunnossa, Laukkanen sanoi keskiviikkona Lahdessa salamavalojen loisteessa.

Laukkanen, 29, kepitti maajoukkuehiihtäjät marraskuussa Suomen cupin sprintissä Rovaniemellä ja valitsi kauden aikana kahdesti maastohiihdon kisaviikonlopun päälajinsa sijaan. Toblachista ja Falunista kertyi tammikuussa arvokasta kokemusta, vaikka Laukkanen ei päässytkään maailmancupin erähiihdoissa kuin ensimmäiseen vaiheeseen.

–  Eniten opin siellä röyhkeyttä. Pitää olla myös tietoinen siitä, missä on itse vahva. Nyt vain katsotaan, mihin se riittää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Laukkanen on moneen maastohiihtäjään verrattuna kokematon sprinttihiihtäjä, muttei todellakaan mikään arvokisojen keltanokka. Sotshin olympialaisissa 2014 hän teki sivuloikan päälajistaan ja oli sprintin 15:s.

Maitohappoa, kiitos!

Ampumahiihto vei aikanaan Laukkasen sydämen, mutta taustaltaan hän on hiihdon nuorisotähti. Hän voitti sprinttihiihdossa alle 23-vuotiaiden MM-kultaa (vuonna 2010), -hopeaa (2009) ja -pronssia (2008), joten hänessä täytyy olla sprinttiä ajatellen "sitä jotakin".

Hiihtäjän itsensä mukaan olennaiset tekijät hänen sprinttihiihdon lahjakkuudessaan ovat maitohapon ja kivun sietäminen.

–  Minulla on todella kova maksimilaktaatti. Puhutaan yli 20 millimoolin arvosta, joka on kestävyysurheilijalle aika poikkeuksellinen. Sen pitäisi sopia pitkiin sprintteihin, Laukkanen kuvasi.

Sen sijaan nopeus ei ole Laukkasen valtti, joten hän ei aio jättää Lahden latutaisteluja loppukirin varaan.

Energia riittää myös Lahteen

Itävallassa asuva Laukkanen yllätti viikko sitten päälajinsa MM-kisoissa kipuamalla normaalimatkalla neljänneksi. Yhtä lailla hän hämmästytti jättämällä viime sunnuntaina MM-yhteislähdön väliin. Ratkaisu liittyi energian säästämiseen.

–  Kesäkuussa jo tajusin, ettei MM-kisojen toisella viikolla pysty hiihtämään kolmea matkaa, Laukkanen ynnäsi normaalimatkan, viestin ja yhteislähdön.

–  Jos olisin hiihtänyt yhteislähdön, olisin heittänyt tämän (sprinttikisan) mappi-Ö:hön.

Nyt hän pääsee täydessä iskussa kotiyleisön eteen.

–  Tällä radalla hyvä startti on vahvuus. Toivottavasti pystyn käyttämään vahvuuksiani ja ne purevat hyvin muihin, Laukkanen ennakoi.

Strandvall haki voimaa perheen parista

Vuoden ja neljän kuukauden ikäiset kaksoset valvottavat välillä hiihtäjä Matias Strandvallia, ja tamperelainen sprintteri on hakeutunut välillä omiin oloihinsa saadakseen riittävästi lepoa. Lahden MM-kisojen alla Strandvall kaipasi kuitenkin perheensä seuraa ja vietti pari päivää vanhempiensa luona lasten ja vaimon seurassa.

–  Hain heistä mentaalista voimaa, Strandvall kertoi.

Lepo varmistui jo Saksan Ruhpoldingissa vietetyllä viimeistelyleirillä, ja lyhyen perheenkeskeisen ajan kuluessa vaimo piti huolen siitä, että Strandvall sai nukkua.

Henkiset voimavarat ovat kunnossa, mutta Strandvall, 31, on MM-startin aattona hieman epävarma kunnostaan. Kovat viimeistelyharjoitukset eivät ole sujuneet toivotusti.

– En ole saanut harjoituksista sitä fiilistä, mitä olen hakenut. Olen kuitenkin hiihtänyt sprinttikilpailuja ennenkin, ja vire vaihtelee hyvin nopeasti.

Kuudensissa MM-kisoissa kilpaileva Strandvall luottaa kokemukseensa kisakunnon viimeistelyssä, sillä hän jätti ainoana Suomen MM-joukkueen sprintterinä viime viikonlopun maailmancupin väliin. Strandvallilla oli huonot muistot kahden vuoden takaa, kun hän oli Östersundin maailmancupissa viides, mutta heti perään hiihdetyissä Falunin MM-kisoissa vasta 26:s.