Ensikertalaiset hyppäävät outoon maailmaan MM-Lahdessa

Martti Kainulainen
Katri Lylynperä Suomen maastohiihdon MM-joukkueen tiedotustilaisuudessa Lahden hiihtolajien MM-kilpailuiden avauspäivänä Lahdessa 22. helmikuuta 2017.
Katri Lylynperä Suomen maastohiihdon MM-joukkueen tiedotustilaisuudessa Lahden hiihtolajien MM-kilpailuiden avauspäivänä Lahdessa 22. helmikuuta 2017.

Kaija Yliniemi

Katri Lylynperä kuvaa nuorten MM-hiihtoja tyystin toisenlaiseksi maailmaksi kuin Lahden MM-kotikisoja, joissa hänen kisasuorituksensa on torstain avausmatkalla sprintissä.

–  Nuorten MM-kisoissa ollaan isoissa kisoissa ja tulee ison kisan paine, mutta siellä ei ole mediaa eikä yleisöä. Ollaan paikoissa, joissa ei ole ketään, Lylynperä vertasi joukkueen tiedotustilaisuudessa.

Lahdessa hän pääsee uransa isoimman yleisön eteen, ja toimittajat kyselevät kuulumisia ennen kilpailua. Lylynperän, 22, mukaan suureen huomioon on ollut vaikea valmistautua.

–  Olen yrittänyt ajatella, että tämä on yksi kisa muiden joukossa. Tulen mediankin eteen sellaisena kuin olen.

Lylynperä on Lahdessa yksi Suomen joukkueen ensikertalaisista aikuisten arvokisoissa. Hänelle sprintin torstainen aika-ajo on päätavoite, sillä maailmancupissa hän on päässyt vain kerran jatkoon karsintahiihdosta. Tuo paikka tuli viikonloppuna Otepäästä, joten Lylynperä sai sieltä uutta nostetta.

Ensikertalaisiin kuuluvat myös Susanna Saapunki ja Andrea Julin. Saapunki ylsi finaalin tuntumaan seitsemänneksi tammikuussa Skandinavia-cupissa, joka hiihdettiin MM-radalla. Taktiikka on selvä.

–  Viimeisessä mäessä pitää olla kahden joukossa, sillä loppu tullaan kovaa, 24-vuotias Saapunki ennakoi taktiikkaa.

Julin varmisti MM-paikkansa viime viikonloppuna Otepäässä. Kuukausi sitten hänellä ei ollut aavistustakaan arvokisamahdollisuudesta.

–  Jos olisin tiennyt, en varmaan olisi lähtenyt USA:han kilpailemaan, 21-vuotias Julin mietti helmikuun alun nuorten MM-kisoja, joissa hän sairasteli paljon.

Hän on kuitenkin toiveikas, että kunto on nousussa.

Maajoukkueen haastajaryhmän valmentaja Ville Oksanen tietää joukkueen realiteetit, sillä Mari Laukkasen täydentämästä kvartetista vain Laukkanen ja Lylynperä ovat edenneet tällä kaudella maailmancupissa sprintin aika-ajosta jatkoon.