Budapestin olympiahaku vaikeuksissa – pääministeri tukee, kansa vastustaa

Budapestin luopuminen vuoden 2024 kesäolympialaisten hakukilvasta näyttää koko ajan todennäköisemmältä. Budapestin pormestari Istvan Tarlos keskusteli hakuprosessista jättäytymisestä keskiviikkona Unkarin pääministerin Viktor Orbanin kanssa.

Unkarin pääkaupungin olympiahaku koki viime viikolla pahan kolauksen, kun kisoja vastustavat aktivistit ilmoittivat keränneensä kansanäänestykseen oikeuttavan määrän allekirjoituksia. Pormestari Tarlos on sanonut, ettei halua jättää kansan tahtoa huomiotta.

Myös mielipidemittausten mukaan enemmistö kaupunkilaisista vastustaa kisahakua.

–  On ikävää nähdä unelman hajoavan, Unkarin olympiakomitean puheenjohtaja Zsolt Borkai sanoi keskiviikkona.

Budapestin hakukomiteaa johtava Balazs Furjes toivoo asian ratkeavan nopeasti.

–  Teemme itsemme vain naurettavaksi, jos käymme kuukausien ajan poliittista kädenvääntöä kansanäänestykseen asti, eikä meillä ole sitten mitään mahdollisuuksia, Furjes sanoi.

Innokas urheilumies Orban on tukenut vahvasti olympiahakua. Jotkin oppositiopuolueet ovatkin käyttäneet kisahaun vastustamista välineenä pääministerin kritisoimiseen.

Jos Budapest vetäytyy kisasta, hakijoiksi jäävät vain Pariisi ja Los Angeles. Hampuri ja Rooma luopuivat hausta jo aikaisemmin. Kansainvälinen olympiakomitea päättää kisaisännästä 13. syyskuuta.