Urheilu

Kiekkopomo kannattaa olympiahakua – LM-kyselyssä viime kisoja pidetään eettisesti ongelmallisina

MAURI RATILAINEN
Harri Nummelan mielestä Suomen urheiluperinteet ovat niin vahvoja, että talviolympialaisten hakeminen on perusteltua.
Harri Nummelan mielestä Suomen urheiluperinteet ovat niin vahvoja, että talviolympialaisten hakeminen on perusteltua.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela haluaa, että Suomi hakee talviolympialaisia.

Nummela kertoo kantansa kyselyssä, jossa Lännen Media selvitti, miten Suomen olympiakomitean alaisten lajiliittojen hallitusten jäsenet suhtautuvat olympialaisten hakemiseen.

– Vastaukseni `kyllä` perustuu olettamukseen, että tulevaisuudessa olympialaisten järjestämisehtoja kehitetään niin, että kisojen järjestäminen ei enää edellytä uudisrakentamista siinä mittakaavassa kuin tällä hetkellä ja että kisojen jakaminen esimerkiksi kahden tai useamman maan kesken on mahdollista, Nummela perustelee.

Nummelan mielestä Suomen urheiluperinteet ovat niin vahvoja, että talviolympialaisten hakeminen on perusteltua.

Suomessa kilpailutapahtumia voitaisiin Nummelan mukaan järjestää Helsingissä, Tampereella, Lahdessa ja Levillä eli paikoissa, joissa suorituspaikkoja olisi valmiina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

LM-kyselyssä kolmannes (33,8 %) vastaajista arvioi, että Suomen pitäisi hakea olympiakisoja järjestettäväkseen.

– Mikäli olympialaiset tullaan jatkossa jakamaan useamman maan kesken, Suomi voisi harkita hakevansa muutamia kesälajeja järjestettäväkseen. Helsingin Hernesaaren edustan rata-alueet ovat purjehdukselle kansainvälisestikin erittäin hyvät ja lähes ainoat pohjoisella pallonpuoliskolla, missä kisat voitaisiin järjestää maan pääkaupungin ytimessä, toteaa Samuli Salanterä, Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n puheenjohtaja.

Salanterän unelmana on, että olympiaregatta purjehdittaisiin Helsingissä kesällä 2032, jolloin Helsingin edellisistä kesäolympialaisista olisi kulunut 80 vuotta.

LM-kyselyyn vastasi 145 urheiluvaikuttajaa. Kysely lähetettiin 407:lle jonkin Suomen Olympiakomitean alaisen lajiliiton hallituksen jäsenelle. Vastausprosentti oli 36. Kyselyn avanneista vastaanottajista siihen osallistui 76 prosenttia.

Enemmistö (55,9 %) kyselyyn vastanneista ei kannata olympialaisten hakemista.

– Ei ole minkäänlaisia taloudellisia edellytyksiä järjestää kisoja. Olen ollut mukana vuoden 2006 talvikisojen hakuprosessissa, ja perehdyin silloiseen tilanteeseen huolella, epäilee Harry Bogomoloff, Jääkiekkoliiton liittohallituksen jäsen.

Helsinki, Lahti ja norjalainen Lillehammerin kaupunki hakivat vuoden 2006 talviolympialaisia, mutta eivät niitä saaneet.

Vuoden 2026 talviolympialaisten hakemisen harkitsemista esittävä Timo Ritakallio arvioi, että monet vastaajat ovat LM-kyselyssä ottaneet kantaa muutamien viime olympialaisten ylikalliiden ja korruption värittämien mielikuvien pohjalta.

– Helposti vastataan sen perusteella, miten on järjestetty viime kisat. Sillä mallilla kisat olisivatkin aivan liian kalliit. Kun keskustelu alkaa nyt oikeasta kulmasta, uskon vakaasti, että kestävän kehityksen olympialaiset saavat Suomessa kannatusta ja pääsemme niitä hakemaan, Ritakallio summaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomen olympiakomitea on saamassa lauantaina Lahdessa uudeksi puheenjohtajakseen Ritakallion, eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajan ja Suunnistusliiton puheenjohtajan.

LM-kyselyn avoimista vastauksista huokuu selvästi, että olympialaisten brändi on rapautunut monien urheiluvaikuttajien silmissä.

– Korruptio, taloussotkut, doping ja ympäristöongelmat ovat valitettavasti tällä hetkellä olympialaisiin liittyviä mielleyhtymiä. Toisaalta, Suomi varmaan osaisi järjestää olympialaiset vastuullisemmin kuin monet muut maat, kesäolympialaisten lajia edustava vastaaja kirjoittaa.

Kyselystä käy selvästi ilmi, että ainoa realistisena pidettävä vaihtoehto on olympialaisten hakeminen yhdessä naapurimaiden kanssa. Suosikkikumppaneita kysyttäessä Ruotsi saa maita nimenneiltä vastaajilta 89 prosentin kannatuksen ja Norja 55 prosentin.

Talviolympialaisten hakeminen saa enemmän kannatusta kuin kesäkisojen hakeminen, mutta myös kesäolympialaisten hakeminen saa suosiota. Urheilulähteistä kerrotaan Lännen Medialle, että Helsingin kaupungin johdon kanssa on ainakin puolitosissaan pohdittu, voisiko myös yhteispohjoismaisten kesäkisojen järjestäminen olla joskus tulevaisuudessa mahdollista.

Hiihtoliiton johtokunnan jäsen ja entinen olympiahiihtäjä Kati Lehtonen lämpenee talvikisoille, jos olympialiike pystyy uudistumaan.

– Kysymys on erittäin vaikea, eikä sitä voi lähestyä joko–tai-asenteella. Olympialaiset nykymuotoisena, eettisesti osittain kyseenalaisena, tapahtumana ei herätä innostuneisuutta. Toisaalta, jos näköpiirissä on, että KOK:ssa tapahtuu selkeä ryhtiliike, ongelmiin puututaan ja olympialaiset maallistuvat, niin siinä tapauksessa kyllä, Lehtonen arvioi.

Vuoden 2026 talviolympialaisten isännästä päätetään vuonna 2019, joten siihen hakuun Suomi halutessaan ehtisi mukaan, kuten Ritakallio Lännen Median haastattelussa ehdottaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy