F1

TV-pomo Lehmuskallio hehkuttaa Kimin paluuta

Perinteisesti suuri joukko suomalaisia on sunnuntaisin kerääntynyt katsomaan F1-kisoja televisiosta. Vuosi toisensa jälkeen Suomesta on löytynyt menestyneitä formulakuljettajia, jotka ovat vetäneet kansaa tv-ruudun ääreen. Kimi Räikkösen jätettyä lajin ja siirryttyä rallin pariin mielenkiinto lajiin notkahti tuntuvasti.

Räikkösen paluu ensi kaudella formula ykkösiin onkin kuin lottovoitto lajin tv-oikeudet Suomessa omistavalle MTV3:lle.

– Suomessa formuloissa on ollut huippuvuosien jälkeen laihemmat vuodet ja kiinnostus lajia kohtaan ison massan keskuudessa on laskenut. Nyt odotusarvot ja menestystoiveet ovat taas korkealla. Olisihan se kova juttu ihan missä tahansa lajissa, jos näinkin tunnettu urheilija tekisi comebackin, ”Maikkarin” urheilupäällikkö Tatu Lehmuskallio sanoo.

Kun Räikkönen liittyy taas mukaan formulasirkukseen, tv:n ääreen odotetaan rutkasti enemmän suomalaisia formulafaneja.

– On selvää, että tilausten määrän odotetaan kasvavan totutun käyrän yläpuolelle. Ilman muuta Kimin paluulla tulee olemaan positiivinen vaikutus, Lehmuskallio toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomalaisten formulafanien iloksi Räikkösen kauden seuraaminen tulee taatusti olemaan pääroolissa ensi kauden tv-lähetyksissä. MTV3 tekee mahdollisesti syvempääkin yhteistyötä Räikkösen kanssa lähetyksissä.

– Meillä on joukkueiden, liittojen ja yksittäisten urheilijoiden kanssa erilaisia järjestelyitä. Formulat ei tee siinä asiassa poikkeusta. Katsotaan nyt pystymmekö johonkin erityisjärjestelyyn, ja jos se tuntuu järkevältä, niin siihen sitten ryhdytään. Pääpaino on kuitenkin Kimin kohdalla itse kilvanajamisessa.

Kirpaiseva
menetys

TV-pomo tunnustaa, että Räikkösen lähtö formuloista kirpaisi pari vuotta sitten tuntuvasti.

– Se oli vähän sama asia kuin se, että omistaisit tv-oikeudet jalkapallon EM-kisoista jossain maassa, mutta sitten oma maasi ei selviäisikään lopputurnaukseen. Olihan se rankkaa, koska oikeuksista maksetaan aina odotusarvojen mukaisesti, hän sanoo.

Taloudellisesti Kimin lähtö ei kuitenkaan puraissut niin pahasti kuin pahimmissa uhkakuvissa olisi voinut kuvitella. Suomalaiset formulan ystävät, kun ovat lajiuskollista kansaa.

– Kun Kimi lähti pois formuloista, niin otimme silloin riskin, että toimiiko liiketaloudellinen yhtälö silloinkin, kun Kimi ei aja. Ja toimihan se, koska maksu-tv -bisnes on toiminut hyvin suomalaisten menestyslaihuudesta huolimatta.

Turun Sanomat, Helsinki

Urheilutieto