F1

Räikkösen ja Arnallin kemiat kohdallaan

JEAN-FRANCOIS GALERON
Enemmän kuin valmentaja ja enemmän kuin kuljettaja keräävät tällaista yhteistä kannatusta Grand Prix -katsomosta.
Enemmän kuin valmentaja ja enemmän kuin kuljettaja keräävät tällaista yhteistä kannatusta Grand Prix -katsomosta.

Keväällä F1-kisakatsomossa silmiin pisti vinha banderolli, joka julisti Kimi Räikkösen olevan enemmän kuin kilpailija ja Mark Arnallin olevan enemmän kuin valmentaja. Sen yhteyteen oli liitetty kuva, jossa kaverukset kaulailivat suut messingillä.

Räikkösen ja Arnallin yhteinen tie on jatkunut jo 15 vuoden ajan – ja yhdessä mennään myös ensi kauden uusiin haasteisiin.

Turun Sanomat sai polttavan kuumalla Sepangin ratavarikolla harvinaisen haastattelun kuljettajan ja hänen valmentajansa väleistä.

Mitä Räikköselle on merkinnyt tehdä töitä saman valmentajan kanssa näin pitkään?

– Olemme tehneet hommia Markin kanssa oikeastaan aina. Toki silloin ihan ensimmäisellä kaudella Sauberilla kanssani oli Josef Leberer. Markin kanssa tiedämme tasan tarkkaan, mitä pitää tehdä, ja miten toimitaan. Ei meidän kummankaan tarvitse siinä kysellä tai ihmetellä mitään, myhäilee Räikkönen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Totta kai se on suuri apu, kun Markilla on aina kaikki valmiina, ja hommat toimivat, niin kuin pitääkin. Tietenkään jos asiat eivät olisi sujuneet kuten haluttaisiin, emme olisi enää tehneet yhdessä hommia.

– Mark on ihan huippuäijä, en voisi ikinä kuvitella siihen ketään muuta, Räikkönen kehaisi.

Brittivalmentaja kiittelee uskomatonta taivaltaan suomalaistähden rinnalla.

– Olen todella nauttinut siitä. On tämä ollut minulle aikamoinen matka nähdessäni urheilijan kasvavan pojasta mieheksi ja isäksi. Isänä Kimi on hyvin inspiroiva, ja on ihan hienoa katsella sitä, miten hän touhuaa Robinin kanssa. Kimi on aivan fantastinen isä, Arnall suitsuttaa.

– Aivan loistava kokemus on ollut nähdä tämä Kimissä tapahtunut muutos ja kehittyminen näiden vuosien varrella, ja olla siinä lähellä todistamassa sitä.

– Kun katson taaksepäin näitä 15 vuotta, mieleen nousevat välittömästi ensimmäinen voitto Malesiassa, ensimmäinen paalu Nürburgringillä, ensimmäinen voitto Monacossa ja maailmanmestaruus, mutta niiden huippuhetkien lisäksi myös sellaiset aallonpohjat, kuten auton hajoaminen viimeisellä kierroksella Nürburgringillä, kun hän oli voittamassa kisan, tai sitten herääminen Ron Dennisin soittoon, kun hän oli nähnyt kuvan nukahtaneesta Kimistä kumiankan kanssa.

– On ollut hyvin haasteellista mukavalla tavalla olla tässä lähellä. En vaihtaisi päivääkään pois. Minun kannaltani tämä on ollut aivan fantastinen kokemus.

– Kun hakee aivan huippuhetkeä, se oli tietysti maailmanmestaruus, jonka mielestäni Kimi enemmän kuin ansaitsi, Arnall summailee.

– Aivan erityisesti korostaisin myös ydinryhmämme yhtenäisyyttä: David ja Steve Robertson, Kimi ja minä olemme tehneet todella tiivistä yhteistyötä. Siinä oli samaan tavoitteeseen tähdännyt hyvä joukko ihmisiä, joka auttoi Kimin toteuttamaan suurimman tavoitteensa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kimi on edelleen luontaisesti yksi kaikkein lahjakkaimmista kuljettajista lähtöruudukossa, eikä ajamisen kannalta hän ole menettänyt mitään, Arnall korostaa.

Kuljettaja ja valmentaja ovat olleet myös harvinaisen yksimielisiä.

– Ei ole tarvinnut kinastella, kun keskustelemalla asiat ovat hoituneet, miehet vakuuttavat.

Yhteisten kokemusten reppu on mitä melkoisin. Perjantainakin tuli taas yksi uusi, kun Malesian harjoituksissa Ferrarin mekaanikon pitkä lamppu oli unohtunut ohjaamoon, ja pyörähti Räikkösen kaasupolkimen alle.

Räikkönen valitteli, että poljin on valtavan jäykkä. Kun hän tuli sitten varikolle, lamppu löytyi ja vika poistui saman tien.