Urheilu

Kiinan Red Star Kunlun tekee KHL-historiaa

Markku Ulander
KHL alkaa 22. elokuuta, mutta kevään korvalla perustettu Red Star saa viikon jatkoajan. Valmista pitää olla 1. syyskuuta Habarovskissa. Kunlun Red Starin pelaajat harjoituksissa Vierumäellä keskiviikkona 20. heinäkuuta 2016
KHL alkaa 22. elokuuta, mutta kevään korvalla perustettu Red Star saa viikon jatkoajan. Valmista pitää olla 1. syyskuuta Habarovskissa. Kunlun Red Starin pelaajat harjoituksissa Vierumäellä keskiviikkona 20. heinäkuuta 2016

On perin harvinaista, että miljoonien dollareiden ammattilaisjoukkue aloittaa toimintansa Suomessa. KHL-jääkiekkoliigaan kaudeksi 2016–17 liittynyt Pekingin Red Star Kunlun hioo parhaillaan kuvioitaan Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä.

Ensimmäisissä jääharjoituksissa viiletti kuusi pelaajaa, ja nyt koossa on kolme kentällistä. KHL alkaa 22. elokuuta, mutta kevään korvalla perustettu Red Star saa viikon jatkoajan. Valmista pitää olla 1. syyskuuta Habarovskissa.

Pelaajien houkuttelu vaikuttaa lupaavalta: kaksinkertainen KHL-mestari Janne Jalasvaara, maailmanmestari Anssi Salmela, Tapparan mestarimaalivahti Tomi Karhunen, Suomen liigan maalikuningas Chad Rau, maajoukkuemiehiä Ranskasta ja Slovakiasta, KHL-kokemusta Venäjältä. Määrää ja laatua tarvitaan silti lisää.

Kaikkiaan leijonapaitaa kantaneita on kuusi. Mainittujen lisäksi Tuukka Mäntylä, Miika Lahti ja Eetu Pöysti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

–  Tärkeintä on, että pelaajat sopeutuvat joukkueeseen, ei kansallisuus, painottaa kokenut päävalmentaja Vladimir Jursinov junior.

–  Uudessa projektissa pitää tehdä oikeita asioita. Jääkiekko on kansainvälistä ja työ on 90-prosenttisesti joka paikassa samaa.

"Rooli on itsestä kiinni"

KHL:ää jo talvesta 2011 alkaen pelannut Jalasvaara, 32, on yksi tärkeimmistä palasista. Viime kausi meni Sotshin miehistössä, mutta pelityyli ei miellyttänyt.

–  Pakin piti pysyä pakkina. Uskon, että nyt rooli on itsestä kiinni, tuumii Jalasvaara.

Jalasvaara virnuilee, ettei ole juuri venäjää oppinut, mutta kirosanat pitää hallita. Pitkiä suunnitelmia ei ole, ja maajoukkueuran jatkokin on arvoitus.

–  Vaikea sanoa, eipä ole puhelin soinut viime aikoina.

Kiina-tietoutta alkaa kuitenkin olla.

–  Hirveästi siellä on jengiä, eikä ilmanlaatu ole maailman parhaimpia. Sanotaan, että pahimmillaan se on kuin vetäisi 40 röökiä päivässä. Mutta hieno historia niillä on.

Karhunen, 26, hyppää idän seikkailuun noviisina. Venäjäkin on jäänyt käymättä, Kiinasta puhumattakaan.

–  Ei se pelota, avoimin mielin vain. Maltti on valttia. Venäläistyyppisestä pelitavasta ja maalinedustapelistä täytyy ottaa selvää, Karhunen myöntää.

Zach Yuen täyttää Kiina-kiintiötä

Vancouverissa syntynyt Zach Yuen, 23, saa olla jo varma KHL-sopimuksestaan. Hän on yksi kiinalaispelaajista, joita tuore KHL-seura Red Star Kunlun tarvitsee sääntöjen mukaan vähintään viisi.

Viikko sitten Vierumäen harjoitusleirille saapunut Yuen on iloinen pelipaikastaan ja ensimmäisestä Suomen vierailustaan. Kahden vuoden sopimus on sorvattu valmiiksi. Muut yli 10 kiinalaista ovat try-out miehiä eli koeajalla.

–  Tiedän, että KHL on kovatasoinen sarja, ja että myös tästä uudesta joukkueesta tulee tasokas. Mutta olemme vasta alussa, tuumii Yuen.

Tulokas on saanut jo tottua monikansalliseen pukukoppihuumoriin. Kun Kanadan kiinalaista haettiin haastatteluun venäläispelurit ilakoivat, että tarvitseeko joku jäähallin edustalla riksakuskia.

Yuen ei kuitenkaan ole mikään riksakuski eikä hapuileva aloittelija kaukalossa. Taustalta löytyy Winnipeg Jetsin 4. kierroksen NHL-varaus vuodelta 2011 sekä lähes 200 ottelua AHL- ja ECHL-liigoissa.

–  Aloitin jääkiekon pelaamisen jo kolmevuotiaana Vancouverissa. Pian liityin juniorijoukkueeseen, Yuen kertoo. Lätkäuraa on siis takana jo parikymmentä vuotta.