Urheilu

NHL:n varaustilaisuudessa tehtiin suomalaishistoriaa

Jen Fuller
Patrik Laine 24.6.2016
Patrik Laine 24.6.2016

Jääkiekon NHL:n varaustilaisuus oli historiallinen, sillä viiden parhaan joukossa meni kolme suomalaispelaajaa.

Hyökkääjä Patrik Laine varattiin numerolla kaksi Winnipeg Jetsiin, hyökkääjä Jesse Puljujärvi neljäntenä Edmonton Oilersiin ja puolustaja Olli Juolevi viidentenä Vancouver Canucksiin. Myös keskushyökkääjä Henrik Borgström vietiin ensimmäisellä kierroksella, 23. pelaajana. Hänet varasi Florida Panthers.

– Vähän taisi pulssi käydä korkealla, Laine kuvaili tuntojaan oman vuoronsa tullessa.

Hän naurahti, ettei päässä oikein liikkunut mitään, kun hän kuuli nimensä. Hän yritti vain kirkkaiden valojen läpi nähdä, ketä oli lavalla.

– Niin iso kunnia. Tosi kova saavutus, kun huudettiin toisena.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Laine halusi olla ykkönen

Toronto Maple Leafs varasi yhdysvaltalaishyökkääjä Auston Matthewsin ensimmäisenä.

– Ykkösvaraus oli tavoitteeni, mutta se ei nyt tapahtunut. Ihan uskomatonta päästä tämmöseen joukkueeseen, Laine myhäili.

Winnipegissä on paljon nuoria kiekkoilijoita höystettynä hieman vanhemmilla johtavilla pelaajilla.

– Jos saan siihen tuotua itse jotain lisää, hyvä homma.

NHL:n varaustilaisuudessa ei ole koskaan aiemmin valittu kolmea suomalaista kymmenen ensimmäisen pelaajan joukossa. Viime vuonna suomalaisista vain Mikko Rantanen varattiin ensimmäisellä kierroksella.

Suomalaispelaajista aiemmin toisena on varattu maalivahti Kari Lehtonen vuonna 2002 ja hyökkääjä Aleksander Barkov 2013.

Puljujärvi tarvitsee voimaa

Laine on erittäin tervetullut joukkueeseen, sillä TSN:n kyselyn mukaan 91 prosenttia kaupunkilaisista toivoi Jetsin varaavan juuri Laineen.

– Hienoa, että porukka ottaa avosylin vastaan, hän hymyili ja toivoi, että kun hän joskus lähtee Winnipegistä, kaupunkilaisille jää hänestä yhtä hyvä kuva kuin aikoinaan Teemu Selänteestä.

– Hyvä pelaaja ja hyvä äijä, sellaisen kuvan haluan luoda.

Varauksen jälkeen oli juhlinnan aika.

– Toivottavasti ainakin saa jotain hyvää ruokaa. Alkaa vähän olla jo nälkä. Sen verran olin innostunut, ettei ruoka oikein ole maistunut.

Monet odottivat, että Puljujärvi varataan kolmantena, mutta varausvuorossa ollut Columbus Blue Jackets ottikin Pierre-Luc Dubois'n.

– Nyt kävi näin, mutta se ei haittaa mitään. Olen tosi ylpeä tästä. Tarvitsen lisää voimaa, ja leikattu jalka on saatava huolella kuntoon, Puljujärvi suunnitteli.

Columbuksen toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen perusteli Dubois'n valintaa sillä, että seura tarvitsi ennen kaikkea keskushyökkääjän.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juolevilla nyt NHL-asenne

Juolevi kertoi olleensa oman vuoronsa tullessa vielä innoissaan Puljujärven takia.

– Kyllä tämän muistaa aina, ei tätä tapahdu kuin kerran elämässä. Todella etuoikeutettu fiilis, hän tunnelmoi.

Vancouverissa on toinenkin suomalainen, Markus Granlund, sekä nippu ruotsalaisia. Juolevi arveli, että hänen lienee parasta harjoitella ruotsia.

– Vedän kesän sillä asenteella, että olen NHL-pelaaja, enkä enää mikään junnu, Juolevi lupasi.

Juolevin mukaan kärkipään varaukset kertovat osaltaan siitä, missä suomalainen jääkiekko menee.

– On ollut hienoa olla yhdessä Jessen ja Patun kanssa täällä. Varmaan vietetään joulut yhdessä tästä lähtien, hän naurahti.

Kymmenen kärkeen mahtuivat Euroopasta suomalaisten lisäksi kahdeksantena varattu hyökkääjä Alexander Nylander ja yhdeksäntenä valittu venäläispuolustaja Mihail Sergatshov.