Urheilu

Patrik Laine uskoo mahdollisuuksiinsa olla ykkösvaraus

BRUCE BENNETT
Patrik Laine antoi haastattelua tulevien NHL-varausten testitapahtumassa San Josessa kesäkuun alussa.
Patrik Laine antoi haastattelua tulevien NHL-varausten testitapahtumassa San Josessa kesäkuun alussa.

Jääkiekon NHL:n varaustilaisuuden kärkikolmikko näyttää varmalta: yhdysvaltalainen Auston Matthews ja hänen perässään suomalaiset Patrik Laine sekä Jesse Puljujärvi.

Suomen aikaa perjantain ja lauantain välisenä yönä alkavassa varaustilaisuudessa ensimmäisenä varaava Toronto Maple Leafs ottaa todennäköisesti Matthewsin, sillä joukkue tarvitsee syvyyttä keskushyökkääjäosastolleen.

Matthews on pelaaja, jonka ympärille voi rakentaa joukkueen. Toronto on rakentamassa uutta ryhmää, sillä kanadalaisseuralla on tänä vuonna yhteensä kaksitoista varausvuoroa, joista kaksi ensimmäisellä kierroksella. Seuraavan kolmen vuoden aikana Torontolla saattaa olla jopa kymmenen varausta kahdella ensimmäisellä kierroksella.

Paras laukaus sitten Ovetshkinin

Toisena varaavalla Winnipegillä on nuoria lupaavia pelaajia, kuten Mark Scheifele, Nikolaj Ehlers ja Kyle Connor. Joukkueesta puuttuu kuitenkin syvyyttä, mistä kertoo se, että tämän vuoden ensimmäisen kierroksen varaus päässee ensi kaudella ykkös- tai kakkosketjuun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos Laine päätyy Winnipegiin, se on kaupungin kiekkotoimittajien mielestä "aivan uskomaton lohdutuspalkinto". Suomalaispelaajan laukaus on mediassa luokiteltu sellaiseksi, ettei vastaavaa ole nähty varattavien pelaajien joukossa vuoden 2004 jälkeen, kun Aleksandr Ovetshkin aloitti matkansa NHL-tähdeksi.

–  MM-kisat todistivat sen, että pystyn pelaamaan tällä tasolla ja näitä kavereita vastaan, Laine totesi medialle, kun hän oli San Josessa NHL:n vieraana seuraamassa Stanley Cupin neljättä finaaliottelua.

–  Totta kai haluaisin olla ykkösvaraus, ja se on ihan mahdollista. Haluan olla ykkösvaraus, koska haluan näyttää olevani tämän draftin (varaustilaisuuden) paras pelaaja, hän huomautti.

Boston Globe -lehden kiekkotoimittaja Fluto Shinzawa kirjoitti tällä viikolla, että Laine voidaan jo nyt nimetä yhdeksi Calder Trophyn eli parhaan tulokkaan palkinnon voittajaehdokkaaksi ensi kaudella. Hän nosti yhdeksi Laineen kilpailijaksi Sebastian Ahon, jos tämä on mukana Carolina Hurricanesin kokoonpanossa.

Columbus ei luovu Puljujärvestä

Ihmeitä saa tapahtua, jos kolmantena varaavan Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen ei valitse laitahyökkääjä Puljujärveä. Joukkueen suurin puute on tosin ollut ketjujen keskellä sen jälkeen, kun ykkössentteri Ryan Johansen kaupattiin tammikuussa Nashville Predatorsiin.

Columbuksen kiekkotoimittajat ovat mietiskelleet, että yhdysvaltalainen Matthew Tkachuk olisi harkitsemisen arvoinen pelaaja, mutta uskovat Puljujärven saapuvan kaupunkiin. Kekäläisen on sanottu saaneen tarjouksia seuran kolmannesta varausvuorosta, mutta joukkueet eivät juurikaan tarjoa hänen kaipaamaansa sentteriä, joten hän ei luultavasti päästä Puljujärveä käsistään.

Keskushyökkääjän puuttumisen lisäksi Columbusta koettelee palkkakatto, sillä toistaiseksi yhdeksän pelaajan palkka on vähintään neljä miljoonaa dollaria kaudessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Järjestyksessään 54. varaustilaisuuden ensimmäinen kierros käynnistyy Suomen aikaa perjantain ja lauantain välisenä yönä. Muut varauskierrokset ovat vuorossa lauantaina.

Olli Juolevin uskotaan nousevan puolustajien kärkeen

NHL:n tämän vuoden varaustilaisuudessa on yllätys, mikäli ensimmäisenä pelaajia ottavat seurat valitsisivat puolustajia.

Ensimmäiseksi puolustajan varaavaksi joukkueeksi on arveltu Calgary Flamesia, joka pääsee varaamaan kuudentena. Joukkueen odotetaan nappaavan suomalaisen Olli Juolevin tai kanadalaisen Jakob Chychrunin.

Chychrunin tosin sanotaan sopivan pelityyliltään paremmin Boston Bruinsiin, mutta Boston saa vuoron vasta 14:ntenä.

Juolevi on joka tapauksessa aivan puolustajien kärkipäässä. Jos Calgary ei häntä varaa, sen perässä seitsemäntenä varaava Arizona Coyotes voi hyvinkin ottaa riveihinsä jälleen yhden London Knightsin kasvatin.

Arizona tarvitsee hyvän kahteen suuntaan pelaavan puolustajan, ja Juolevi täyttäisi paikan oivallisesti. Paikallinen media näkee hänessä jo uuden Oliver Ekman-Larssonin.

Tämän vuoden kolmas lupaava puolustaja on venäläinen Mihail Sergatshov. Häntä pidetään nappivalintana Detroit Red Wingsille, joka tarvitsee apua ikääntyvään puolustukseensa. Detroit varaa vasta numerolla 16, ja Sergatshov tuskin on enää silloin vapaana.

Juolevin kausi oli menestys, sillä hän juhli junioriliiga OHL:n mestaruutta ja junioriliigojen mestaruusturnauksen Memorial Cupin voittoa. Juolevi valittiin mestaruusturnauksen tähdistökentälliseen.

Menestystä tuli myös maajoukkueessa, sillä Juolevi oli mukana Suomen alle 20-vuotiaiden MM-kultaryhmässä. Hänet valittiin turnauksen tähdistökentälliseen, johon ylsivät suomalaisista myös Jesse Puljujärvi ja Patrik Laine.