Urheilu

Albanian taistelu ei riittänyt arvoturnausdebyytissä

Martin Bureau
Albanian Lorik Cana ja Sveitsin Haris Sefoerovic.
Albanian Lorik Cana ja Sveitsin Haris Sefoerovic.

Albanian ensimmäinen ottelu jalkapallon arvoturnauksessa päättyi tappioon, kun Sveitsi vei miesten EM-turnauksen A-alkulohkon pelin 1–0. Maalin puski 5. minuutilla puolustaja Fabian Schär.

Albania pelasi lähes tunnin kymmenellä miehellä, kun kapteeni Lorik Cana ajettiin ulos kahden varoituksen myötä. Sveitsi ei hyödyntänyt ylivoimaansa tehottoman viimeistelyn takia, mutta Albania oli lähellä yllättävää tasoitusta loppuhetkillä. Avauspuoliajalla Armando Sadikun hyvän paikan torjunut Sveitsin maalivahti Yann Sommer kuitenkin pelasti voiton, kun hän pysäytti vapaaseen paikkaan päässeen Shkelzen Gashin yrityksen.

Voitto oli neljättä kertaa EM-lopputurnauksessa pelaavalle Sveitsille vasta toinen sen lopputurnaushistoriassa. Kolme pistettä olivat tärkeät, kun maa hakee ensimmäistä jatkopaikkaansa EM:ssä: aiemmat kolme yritystä (1996, 2004, 2008) päättyivät kaikki alkulohkon jumbosijaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Albanian debyytin ohella historiaa Lensissä pelatussa ottelussa tekivät myös Xhakan veljekset, Kosovosta lähtöisin olevien vanhempien lapset Taulant ja Granit. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun veljekset kohtasivat toisensa eri joukkueissa EM-turnauksessa. Pikkuveli Granit pelaa Sveitsin riveissä, isoveli Taulant valitsi Albanian edustamisen.

–  Se oli hauskaa. Hyvä peli ja me molemmat pysyimme ammattimaisina, vuoden Taulantia nuorempi Granit totesi Sveitsin tv:lle.

–  Tiesimme, että Albania on hyvä puolustamaan. Silti meidän olisi pitänyt pystyä sinetöimään peli 1–0-johdossa, Englannin Valioliigan Arsenaliin hiljattain siirtynyt Granit jatkoi.

Veljesten kohdatessa katsomossa olivat tietysti äiti Elmaze ja isä Ragip. Äiti Elmaze nousi myös some-maailmanmaineeseen ottelun aikana, kun Twitter hehkutteli kuvilla hänen tasapuolisesta kannatuksestaan. Elmaze oli nimittäin pukenut päälleen paidan, jossa Sveitsin ja Albanian liput oli taitavan osuvasti yhdistetty.