F1

Hamilton hämillään kärjessä

Lewis Hamilton asettaa haasteen Red Bullille.
Lewis Hamilton asettaa haasteen Red Bullille.

Formula ykkösten Unkarin Grand Prix -perjantain vapaat harjoitukset vahvistivat viime viikkojen antamaa kuvaa siitä, ettei Red Bull ole enää F1:n ehdoton hallitsija.

Viime viikolla Nürburgringillä voittanut McLarenin Lewis Hamilton oli perjantaina Hungaroringin nopein mies ja nousi saman tien lauantain aika-ajojen ykkössuosikiksi.

– On hienoa aloittaa näin hyvin, emme odottaneet tätä. Sää toimii meidän eduksemme, täällä ei ole niin kuumaa kuin tavallisesti, Hamilton sanoi.

– Vielä on aikaista sanoa, mitä tulee tapahtumaan, mutta olemme mukana kärkitaistelussa.

Hamilton kellotti iltapäivän harjoituksissa viikonlopun nopeimman ajan 1.21,018 ja oli 0,241 sekuntia nopeampi kuin Ferrarin Fernando Alonso, joka myös kuuluu suosikkeihin. McLarenin Jenson Button oli kolmas ennen Red Bullin Mark Webberiä, joka kolaroi aamulla.

MM-sarjaa ylivoimaisesti johtava Red Bullin Sebastian Vettel hävisi Hamiltonille yli puoli sekuntia ja oli viides.

Hamilton oli nopein myös aamulla, jolloin ajat olivat huomattavasti heikompia kuin iltapäivällä radan pidon parannuttua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mercedeksen Nico Rosberg oli seitsemäs sekä aamulla että iltapäivällä. Lotuksen Heikki Kovalainen oli aamulla 19:s ja iltapäivällä 20:s. Kovalainen jäi iltapäivällä kärjestä 4,4 sekuntia.

Red Bullilla
parannettavaa

Vettel myönsi, että Red Bull ei pysty dominoimaan Unkarissa samalla tavoin kuin vuosi sitten. Talli on saavuttanut tällä kaudella paalun joka kisassa, mutta nyt putki on vaarassa katketa.

– Auto tuntui nyt hieman paremmalta, mutta tilanne ei ole samanlainen kuin viime vuonna vaan erittäin tiukka. McLaren ja Ferrari ovat nopeita. Luulen, että meidän pitää parantaa jos haluamme olla keulilla, Vettel sanoi ja kertoi renkaiden säästämisen olevan tänä viikonloppuna erityisen tärkeää.

Hungaroringillä talleilla on käytössä Pirellin pehmeät ja superpehmeät renkaat. Koska superpehmeät renkaat eivät kestä kovin suurta kierrosmäärää, on sunnuntain kisaan tarjolla monia taktisia vaihtoehtoja.

– Pitkissä vedoissa molemmat renkaat kuluivat, mutta pehmeillä tasapaino oli parempi kuin superpehmeillä. Pehmeät renkaat toimivat myös johdonmukaisemmin, kertoi Sauber-kuski Sergio Perez.

Turun Sanomat, Budapest

STT–AP