F1

Ecclestone kärvistelee lahjusepäilyissä Saksassa

F1-urheilun kaupallista valtaa käyttävä Bernie Ecclestone on saksalaisen oikeuslaitoksen tutkinnassa.

Häntä epäillään lähes 44 miljoonan dollarin lahjuksen antamisesta kuusi vuotta sitten Baijerin Landesbankin johtajistoon kuuluvalle Gerhard Gribkowskylle, kun pankki myi osake-enemmistönsä F1-oikeuksista CVC Capital Partners -sijoitusyhtiölle.

Ecclestone sai kaupassa pankilta 41,4 miljoonan ja hänen Bambino-perhesäätiönsä 25 miljoonan dollarin välityspalkkion.

Englantilainen Financial Times -lehti uutisoi tutkijaviraston syyttäjän Saksassa ensi kertaa julkisesti väittäneen Ecclestonen ja hänelle kuuluvan perhesäätiön antaneen lahjuksen saksalaiselle pankinjohtajalle.

Pankinjohtaja Gribkowski pidätettiin tammikuussa. Huhtikuussa Ecclestone sanoi puhdistavansa maineensa, koska hän ei ole tehnyt mitään väärää.

Tiistaina Münchenissä liittotasavallan syyttäjävirasto kertoi asettavansa osakekaupat organisoineen Gribkowskyn syytteeseen sekä veronkierrosta että lahjuksen vastaanottamisesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Syyttäjävirasto vahvisti Financial Timesille, että tutkimukset Ecclestonen toimista jatkuvat. Ecclestone on henkilökohtaisesti antanut todistusaineistoa syyttäjälle ja odottaa syytteiden kumoamista. Ecclestone ei kuitenkaan toistaiseksi ole tehnyt selkoa osallisuudestaan kauppaan ja liiketoimistaan Gribkowskyn kanssa.

CVC Capital Partners osti F1-osakkeet Bayerische Landesbankilta vuonna 2005 1,7 miljardilla dollarilla. Ostaja on aiemmin ilmoittanut olevansa tietämätön mistään maksuista Gribkowskylle.

Syyttäjän mukaan Gribkowsky perusti ja kontrolloi kahta yhtiötä Itävallassa ja niille joku ’Bernard E’ -nimellä mainittu yhdessä Bambino Trustin kanssa maksoi liki 44 miljoonaa dollaria. Tutkimusten perusteella tämä raha verhottiin kahteen tekaistuun konsultointisopimukseen Mauritiuksella ja Britannian Neitsytsaarilla toimivien tahojen kanssa.

Syyttäjä epäilee, että kompensaationa tälle maksulle Gribkowsky lupautui pulittamaan 41,4 miljoonaa Ecclestonelle ja 25 miljoonaa Bambinolle.

– Bayerische Landesbankille aiheutui näistä toimista 66,5 miljoonan dollarin vahingot, syyttäjä korostaa.

Kaupallinen
valta 33 vuotta

Brabham-tallin omistanut Ecclestone pääsi vallanmakuun rakentajien yhdistys FOCA:n johdossa 1978. Ecclestone neuvotteli kansainvälisen autourheiluliiton (FISA) silloisen johtajan Jean-Marie Balestren kanssa sopimuksen, että hoitaa siitä eteenpäin neuvottelut tv-oikeuksista.

Tähän tarkoitukseen Ecclestone perusti omat yhtiönsä. Tulojakoa talleille ja kattojärjestölle on sittemmin muokkailtu Concorde-sopimuksilla. Nykyinen sopimus umpeutuu 31. joulukuuta 2012.

Ecclestone on myynyt F1-yhtiöidensä osake-enemmistön tavallaan jo kolmeen kertaan. Ensin mediayhtiö Kirschille, sitten kolmelle saksalaispankille – Bayerische Landesbank, JP Morgan Chase ja Lehman Brothers – ja viimeksi sijoitusyhtiö CVC Capital Partnersille. Joka kerta hän on varmistanut säilyttävänsä määräysvallan lajin kaupallisista asioista.

Turun Sanomat, München