F1

Mercedeksen kärkiajoista ei suurta iloa

Mercedeksellä on ollut rengaspulmia. Tässä puikoissa Nico Rosberg. AFP/Javier Soriano
Mercedeksellä on ollut rengaspulmia. Tässä puikoissa Nico Rosberg. AFP/Javier Soriano

Mercedes GP-tallin uusi W02-auto on F1-testeissä kuulunut enemmänkin keskiryhmään kuin kurkotellut Red Bullin ja Ferrarin hallitsemalle kärkitasolle.

Vaikka Michael Schumacher oli Jerezissä ja Nico Rosberg Barcelonassa kerran päivän nopein, Mercedes on osoittautunut rengaspuolella kadottavansa kaikkein rankimmin suoritustasoaan. Tilanne toki kohenee kaiken aikaa, kun autojen säätötyössä päästään lähemmäs ihannetilaa renkaiden kanssa.

Viimeksi maanantaina Schumacher ajoi kisasimulaation, joka kertoi oman tarinansa. 16 kierroksen veto pehmeillä renkailla alkoi 1,27-tasolla, mutta jo kuuden kierroksen jälkeen ajat lähestyivät 1.30-rajaa, minkä jälkeen piti keskittyä renkaiden säästelyyn.

Pirellin renkaille ei tuota ongelmaa päästä nopeasti parhaaseen lämpötilaan nopeaa kierrosta varten. Lämpösykli käy renkaan lävitse kuitenkin täysin päinvastaisella tavalla Bridgestoneen verrattuna. Aggressiivisesti auton mutkaan vievä kuljettaja kuluttaa kumit nopeasti loppuun.

Näillä renkailla autoa pitää ajaa kuin kananmunien päällä, kuten Force Indian Adrian Sutil osuvasti totesi Auto, Motor und Sportin haastattelussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mercedeksen uudella autolla Schumacherin olevan vielä viimevuotista pahemmin vaikeuksissa nuoreen tallikaveriinsa Nico Rosbergiin verrattuna.

Bahrainin avauskisan peruuntuminen ja viimeisen testijakson siirtyminen viikolla ovat kuin kädenojennus Brackleyn tehtaalle, missä kohta uutena teknisenä johtajana töitä alkaa vetää Bob Bell.

Pitopulmilla
kärkinopeuteen

Mercedekselle mitattiin tutkassa 316 kilometriä tunnissa. Renaultin moottorilla jäätiin siitä 2,5 km/t, muilla enemmän.

Vaikka urheilujohtaja Norbert Haug piti huippunopeutta rohkaisevana, karu totuus on, että se viestitti lähinnä W02-auton downforcetehon alhaisuudesta. Kun tuo voima ei paina autoa rataan niin tehokkaasti kuin kilpailijoilla, huippunopeus kasvaa, mutta toisaalta auto on sitä hitaampi mutkissa.

Viime vuonna Espanjan GP-viikonloppuna Ferrarille noteerattiin sekä aika-ajon että kilpailun korkein huippunopeus. Fernando Alonsolle aika-ajossa tuli tutkaan 311,9 ja Felipe Massalle kisassa 312,2 km/t.

KERS ja liikkuva siipi nostavat huippunopeutta varmasti joka radalla ja luultavasti ero on juuri tuo 3-4 km/t viime vuoteen verrattuna – ihan oikeilla downforcetehoillakin.

– Mitä näytimme Barcelonan testeissä oli ainakin parempaa kuin se, miltä testiajomme olivat näyttäneet aiemmin Valenciassa ja Jerezissä, Haug huoahti saksalaistoimittajille.

Ferrari on kärkitalleista kerännyt testijaksoillla selvästi eniten kilometrejä. Alonso ja Massa ovat hankkineet tuntumaa 5212 kilometriä. Red Bullin mittarissa on 4398, Mercedeksen 4293, Renaultin 3691 ja McLarenin vain 2568 kilometriä.

Viimeinen testijakso ajetaan 9-12. maaliskuuta Barcelonassa.

Turun Sanomat

HEIKKI KULTA