F1

Kubicalle massiivinen ja pitkä kuntoutusohjelma

Robert Kubica
Robert Kubica

Italia on enemmän kuin toinen kotimaa puolalaiselle kilpakuljettaja Robert Kubicalle. Niinpä on hyvin luontevaa, että 6. helmikuuta rallionnettomuudessa vakavasti loukkaantuneen F1-tähden kuntoutuminenkin hoidetaan saapasmaassa.

Kubica on jo aloittamassa kehonsa terveiden osien lihaskuntoutuksen Pietro Liguren sairaalassa Santa Coronassa. Italialaislähteiden mukaan aikaisintaan kuukauden kuluttua potilaalla on mahdollisuus päästä jaloilleen.

Renaultin kilpatiimin tohtori Ricardo Ceccerelli kertoi italialaisessa Auto Sprint -lehdessä Kubican kuntoutusohjelmaan osallistuvan useita eri alojen spesialisteja, jotka seuraavat tarkasti sen edistymistä.

– Parhaillaan suunnittelemme yhdessä ohjelmaa, joka on massiivinen ja äärimmäisen spesifioitu. Jokainen sektori, jokainen vammautunut kehonalue, mihin onnettomuus vaikutti saavat oman hoitajansa, Ceccerelli selvitti.

– Jalkatyö, polvi, kyynärpää, käsi – ne kaikki vaativat erilaista valvontaa.

Ceccarellin mukaan ensimmäinen vaihe on staattinen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Se aloitetaan hyvin pian. Eheänä säilyneet raajat ovat näiden 20 päivän aikana kadottaneet paljon normaalia lihasjännitettä ja -kiinteyttä. Niiden parissa pystymme jo toimimaan.

– Kun leikatut osat alkavat tervehtyä, työ niiden kanssa alkaa. Fysioterapia on hyvin pitkäaikaista. Robert on hyvin määrätietoinen ja kärsivällinen potilas, joka haluaa tehdä töitä monta tuntia päivässä. Tärkeää on, että kuntoutusta alusta asti seuraavat eri alojen spesialistit.

Ceccerelli uskoo, ettei kestä enää kauan, kun Kubica pystyy jo istumaan.

– Mutta ainakin kuukausi siihen vielä vierähtää näiden murtumien vuoksi, että hän pystyy nousemaan jaloilleen.

Vastaikään Barcelonan testeistä Kubicalle lähetettiin paljon paranemistoivotuksia. Renaultin kuljettaja on asettanut tavoitteekseen palata F1-radoille vielä tämän vuoden aikana. Rohkeimmat elättelevät toiveita Kubican paluusta jo alkusyksystä.

Turun Sanomat

HEIKKI KULTA