Moottoriurheilu

F1-jännärien oikosulku

Kolumni 21.2. Formula 1 -kaudella on muutama kilpailu, jotka aina kiinnostavat muita enemmän. Monaco on oma lukunsa ja varsinainen kruununjalokivi kaikkien urheilutapahtumien joukossa.

Hurjasti huomiota puoleensa vetävät aina myös kauden avaus ja useimmiten myös finaalikisa, jos mestaruus on siinä katkolla – kuten MM-historian aikana on tapahtunut 26 kertaa.

Bahrainin piti järjestää kolmatta kertaa autojen voimasuhteet salaperäisyyden vyyhdestä paljastava avauskilpailu.

Pieni kuningaskunta pääsi MM-isännäksi 2004. Kun Abu Dhabi lähistöltä kiilasi mukaan finaalikisan järjestäjänä, Bahrain hyväksyi kilpailijan, kun sai samalla yksinoikeuden avauskilpailun järjestämiseen pysyvästi.

F1-urheilulle mieluisin avauspaikka olisi Australia, mutta kun aikaero Eurooppaan on kiusallisen suuri, Bernie Ecclestone on mielihyvin tuonut ensimmäisen kisan jännitteet Bahrainiin huomattavasti tv-yleisöyställisemmälle aikavyöhykkeelle.

Arabimaailman mullistukset ja jännitteet johtivat salamavauhdilla F1-fanien kannalta sellaiseen oikosulkuun, että avauskisan odotus venyy entisestään. Ensimmäistä kertaa F1-historiassa avauskisa jouduttiin peruuttamaan ja kausi alkaa kaksi viikkoa kaavailtua myöhemmin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

F1-urheilussa tv-oikeudet ja koko karavaanin logistiikka ovat niin sidotut, ettei varakisoja voida tällaisella aikataululla edes harkita. Australia saa nyt haluamansa avauskisan joutumatta maksamaan siitä yhtään ylimääräistä Ecclestonen kassaan.

Red Bullille ja Ferrarille MM-avauksen siirtyminen on tietynlainen tappio, sillä kärkitallien autot olisivat olleet jo valmiit napsimaan maksimitulokset Bahrainissa, kun niiden pääkilpailijoila luotettavuus ja nopeuskin ovat vielä hakusessa.

Red Bull tuskin luopuu kärkipaikastaan Australiassakaan. Talli on testeissä pitänyt todellisen nopeutensa piilossa. Mitä sitä turhaan näyttää muille, jos sen itse tietää olevan kohdallaan. Sitä suurempi on sitten muiden järkytys, jos ja kun karu totuus paljastuu!

Turun Sanomat

HEIKKI KULTA