F1

Bahrainin F1-kisa pysyy yhä ohjelmassa

Pinta-alaltaan Turun kokoinen, arabiemiraatteihin kuuluva Bahrain on kaaoksessa. Persianlahden lounaisosassa sijaitsevassa kuningaskunnassa mielenosoitukset kiihtyvät, kun levottomuudet ja väkivalta lisääntyvät. Pääkaupunki Manaman katukuvaa hallitsevat lukuisat armeijan panssarivaunut ja -ajoneuvot.

Autourheileva maailma seuraa Bahrainin tilannetta aivan erityisellä tarkkaavaisuudella, kun arabimaan pitäisi järjestää jälleen vuotuinen F1-kauden avauskisa runsaan kolmen viikon kuluttua. Tänä viikonloppuna Sakhirin radalla piti ajaa GP2-luokan Aasian sarjan osakilpailut, mutta ne peruutettiin.

Uusien F1-autojen talvitestit jatkuvat tänä viikonloppuna perjantaista maanantaille Barcelonan radalla. Viimeinen testijakso pitäisi ajaa Bahrainissa 3-6. maaliskuuta ennen MM-avausta.

Viimeinen F1-testi
tuskin Bahrainissa

Jo nyt tallit valmistautuvat siirtämään viimeistelytestiä muualle. Mahdollista on, että sekin ajettaisiin Barcelonassa maaliskuun alussa.

Torstai-iltana mahdollisuus ajaa viimeinen testijakso Bahrainissa oli vielä 50-50. Sen sijaan itse kilpailun läpiviemiseen maan johto ja virkavalta panostavat aivan erityiset voimavarat ja Bahrainin GP-kisan ajaminen toteutuu yhä 99 prosentin todennäköisyydellä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Bahrain maksaa GP-kisaoikeuksista Bernie Ecclestonen luotsaamana toimivalle F1-urheilun kaupallisten oikeuksien haltijalle 25 miljoonaa dollaria vuodessa. Ensimmäinen kisa ajettiin 2004 ja nykyinen sopimus jatkuu vuoteen 2015 asti.

Mikäli levottomuudet rauhoittuvat ajoissa, luvassa on joka tapauksessa kaikkien aikojen tiukimmat turvatoimet Bahrainin GP-viikonloppuna. Rata sijaitsee 40 kilometrin päässä Manamasta aavikolla ja käytännössä sinne johtaa vain yksi tie, joten tiukka valvonta on hyvin toteutettavissa.

Valsecchi kuuli
yöllä konekiväärit

Työläämpää on taata kisavieraiden turvallisuus kaupungin hotelleissa.

Team Lotuksen vara- ja testikuskeihin kuuluva ja Air Asia -tallin autolla GP2-sarjassa ajava Davide Valsecchi kertoi italialaisella 422race.com -sivustolla keskiviikon ja torstain välisestä yöstään paikan päältä Manamassa.

– Hotellini sijaitsi vain 800 metrin päässä mielenosoitusten tapahtumapaikalta ja saatoin kuulla konekiväärien ammuntaa. Mennessämme aamulla radalle näimme tankit kadulla ja kaupungin keskusta oli tyystin suljettu.

Tästä huolimatta Valsecchi olisi ollut halukas ajamaan viikonlopun kilpailun.

Torstain vastaisena yönä ainakin kolme ihmistä kuoli, kun Bahrainin poliisi ajoi mielenosoittajat pois Manaman keskusaukiolta. Väkivalta johti siihen, että Bahrainin moottoriurheiluliitto esitti GP2 -kisojen peruuttamista, kun radan lääkintähenkilökunta on kutsuttu hätätilanteen vuoksi työskentelemään Manaman sairaaloihin.

Turun Sanomat

HEIKKI KULTA