Urheilu

Selkävaivat pakottivat soutaja Sténin lopettamaan

Olympiahopeamitalisti Sanna Stén lopettaa soutu-uransa. TS/arkisto.
Olympiahopeamitalisti Sanna Stén lopettaa soutu-uransa. TS/arkisto.

Olympiahopeaa soudussa voittanut Sanna Stén asetti terveytensä kilpaurheilun edelle ja päätti lopettaa uransa. Stén viestitti tiistaina, ettei pysty selkävaivojen takia elämään huippu-urheilijan arkea.

– Selän kanssa elää kyllä aivan mainiosti normaalia arkea, mutta ei enää kahta kilpaurheilijan treeniä päivässä, Stén kertoi.

Stén ja hänen parinsa Minna Nieminen voittivat Pekingin olympialaisissa hopeaa kevyessä pariairokaksikossa. Olympialaisten lisäksi he saavuttivat kevyessä pariairokaksikossa kaksi MM-mitalia: pronssin vuonna 2005 ja hopean vuonna 2007. Avoimessa pariairokaksikossa he ylsivät EM-hopealle vuonna 2007.

Tämä kausi oli selvästi vaisumpi, ja selkävaivojen lisäksi 33-vuotiaan Sténin kautta varjosti paha kyynärpäätulehdus. Uudessa-Seelannissa marraskuun alussa soudetuissa MM-kisoissa hän ja Nieminen soutivat B-finaalissa viidensiksi, ja syyskuun EM-kisoissa A-finaalipaikka jäi myös haaveeksi.

Tulevaisuuden suunnitelmiaan Stén ei tiistaina vielä valottanut. Hän arveli kuitenkin kilpaurheilun kasvattaneen itsestään päättäväisen ja määrätietoisen ihmisen, joka ei pelkää tulevaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Odotan innoissani elämän uusia haasteita ja mahdollisia työtehtäviä, hän sanoi.

Nieminen jatkaa Varvion kanssa

Kotimaisen soudun viime vuosien keulakuvat Stén ja Nieminen saavuttivat menestyksensä tinkimättömällä työllä. Olympiakuntonsa he hankkivat pääosin Imatralla, mutta pariin viime kauteen he valmistautuivat Lohjalla Kisakallion urheiluopistossa maajoukkuevalmentaja Ilona Hiltusen valmennuksessa.

Stén ja Nieminen tähysivät avoimessa pariairokaksikossa Lontoon olympialaisiin. Uran toisten olympiakisojen unelma kariutui Sténiltä, mutta Nieminen jatkaa kohti tavoitetta Ulla Varvion kanssa.

Varvio on harjoitellut kaksi vuotta yhdessä Niemisen ja Sténin kanssa. Varvion paras sijoitus on EM-kilpailujen neljäs sija pariairokaksikosta Sténin kanssa viime vuodelta. Varvio tuli silloin kaksikkoon sairastuneen Niemisen tilalle.