Moottoriurheilu

Bottas luo F1-uraa GP3-kauden kautta

Formulalupaus Valtteri Bottas taistelee ensi kaudella GP3-sarjan mestaruudesta. Bottas siirtyy tänä vuonna lanseerattuun GP3-luokkaan F3-Eurosarjasta, jossa hän kilpaili kaksi viime kautta.

Tallina on Nicolas Todtin johtama ART GP, joka lyöttäytyi yhteen Lotus Groupin kanssa ja ajaa ensi vuonna nimellä Lotus ART.

GP3 räätälöitiin GP2-sarjan pikkuveliluokaksi. Se ajetaan Euroopan F1-kisojen yhteydessä. GP2 on huomattavasti kalliimpi kilpataso. Siellä kausi maksaa 2,5 miljoonaa euroa, kun GP3:ssa tallipaikan kustannukset ovat 650000 euroa.

GP3-pestinsä ohella Williamsin F1-tallin testikuljettajana työskentelevä Bottas näkee siirrossaan paljon positiivista, vaikka moni odotti hänen ponnistavan jo nyt GP2-sarjaan.

– GP3-kausi Lotus ART -tiimissä tarjoaa kunnianhimoisen projektin ja antaa minulle loogisen kehitysaskeleen urallani kahdestakin syystä. Voitettuani F3-tasolla muutamia kisoja – mm. Masters-kisan Zandvoortissa kahdesti – tavoitteeni on kurkotella kohti korkeimpia moottoriurheilun sarjoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– GP3 on hyvä askel eteenpäin. Sarja ajetaan Euroopan F1-kisojen yhteydessä ja osanotto on korkeatasoinen. Aloitan kolmannen vuoteni saman tiimin kanssa, mikä auttaa hyödyntämään suhteemme yhä paremmin, Bottas totesi tallitiedotteessa.

– Tavoitteeni on oppia lisää ja pystyä ajamaan kilpaa parhaiden kanssa. Tämän askeleen pystyn ottamaan eteenpäin kiitos partnerieni Wihurin, Kempin ja myös Williamsin sekä tietysti managerieni panoksen.

Ei tietoa
F1-testistä

Bottas myöntää STT:lle, että hinku F1-kisakuljettajaksi on kova. Silti hän korostaa, ettei hoppua kuninkuusluokkaan ole.

– Normaalitilanteessa suunnitelma on sellainen, että ajan yhden kauden GP3:ssa, yhden kauden GP2:ssa ja sitten katsotaan, löytyykö F1:stä kisakuskin paikkaa.

Hän pääsee testaamaan uutta ajokkiaan vuodenvaihteen jälkeen.

– Ekat testit ovat helmi-maaliskuussa. Testiä ajetaan yhteensä kuusi päivää, joten pääsen tutustumaan autoon oikein hyvin.

Bottas ei vielä tiedä, koska hän ajaa seuraavan kerran Williamsin F1-autoa.

– Jos kevään F1-testeihin ei tule yllätyskutsua, ajan varmaankin suoratestin Williamsille joskus ensi vuoden puolella.

Lotus ART -tiimipäällikkö Frederic Vasseur on tyytyväinen suomalaiskiinnitykseen.

– Valtteri on äärimmäisen lahjakas, kiva ja älykäs kaveri. Hän on teknisesti hyvin taitava ja on nautittavaa saada tehdä töitä hänen kanssaan, Vasseur ylisti.

Myös Vainio
GP3-sarjaan

GP3-luokasta odotetaan ensi vuodeksi varsinaista suomalaissarjaa, sillä Nicolas Todtin suojatti Aaro Vainio on ponnistamassa ylöspäin Tech 1 Racing -tiimissä. Vainiolle järjestetään myös laajaa testiohjelmaa F3-autolla, kun GP3 rajoittuu niin merkittävästi vain kilpailuihin.

Turun Sanomat, Helsinki

TS-STT