Moottoriurheilu

Rovanperälle uran rankin kakkossija

Harri Rovanperälle Bajan tuhannen mailin aavikkoralli päättyi onnellisissa merkeissä. Autokunnan kokonaissijoitus luokassa kahdeksan oli kakkospaikka.

Lähes ylitsepääsemättömiä haasteita riitti kokonaispituudeltaan 1723 kilometrin mittaisessa kilpailussa.

– Ajoin koko yön hienossa hiekkapölyssä ja sumussa. Ennen auringonnousua jäin vielä kiinni irtohiekkaan peräti kahdeksi tunniksi. Yritin kiertää edessäni hiekkaan jumiin jääneitä kymmenkuntaa autoa, mutta amerikkalainen kartturini valitsi minulle väärän oikotien, Rovanperä ruoti.

– Auringonnousun jälkeen sankka pöly jatkui ja omalla osuudellani sain ajaa puhtaassa ilmassa ja kelvollisen näkyvyyden kanssa vain parikymmentä kilometriä omasta 670 km osuudestani. Yhdentoista tunnin taukoamattomassa ajo-osuudessani mielessäni ennätti käydä useampikin julkaisukelvoton sananparsi.

Kilpailuna Baja 1000 on äärimmäisen äijämäinen kilpailu ja sinällään myös maailman pisin nonstoppina ajettava autokilpailu.

Yöllä lämpötila oli etenkin vuoristopätkillä lähellä nollaa ja päiväsaikaan lämpömittarin lukemat kohosivat liki 40 asteeseen. Kokonaisajaksi amerikkalais-suomalais-meksikolaiselle tiimille muodostui liki 29 tuntia. Siinä sitä riitti haastetta yhdelle jos toiselle kuskille ja autokunnalle.

– Tämä oli kertakaikkiaan ehkä pähkähulluimpia juttuja, mihin minä olen urallani koskaan osallistunut. Mutta toisaalta voisin kenties ajatella joskus palaavani takaisin tähän haasteeseen, Rovanperä tunnusti.

TS/Heikki Malinen