Urheilu

TPS pääsi uuteen kotiinsa 20 vuotta sitten

Kahden vuosikymmenen aikana Turkuhallin yleisötapahtumissa on käynyt lähes 5,7 miljoonaa kävijää. TS/Lennart Holmberg
Kahden vuosikymmenen aikana Turkuhallin yleisötapahtumissa on käynyt lähes 5,7 miljoonaa kävijää. TS/Lennart Holmberg

20 vuotta sitten TPS aloitti kautensa Kupittaalla, mutta pääsi siirtymään Artukaisissa uutuuttaan kiiltävään Typhooniin marraskuun lopulla. Suomen hienoimman hallin avausottelu pelattiin 25.11.1990 SaiPaa vastaan loppuunmyydyn katsomon edessä.

Jo paljon ennen sitä joukkue oli kuitenkin käynyt ihastelemassa tulevaa kotiaan. TPS:n silloinen päävalmentaja Hannu Jortikka oli vieraillut tulevalla työmaallaan lukuisia kertoja ennen kiekon putoamista jäähän avausottelun merkiksi.

Marraskuun 25. päivänä koitti lopulta joukkueen odottama hetki, kun TPS kohtasi lappeenrantalaisvieraansa uudessa hallissa. Ottelu oli varmasti SaiPalle ikimuistettava, mutta myös Tepsiä uusi halli jännitti.

– Tuijottelimme aluksi vain suut auki korkealla olevaa kattoa ja katosta roikkuvaa kuutiota. Olimme hirveän jännittyneitä ja teimme ottelusta itsellemme vaikean, Jortikka sanoo.

TPS:n yleisökeskiarvo uudessa hallissa oli avauskaudella 9 424. Vastaavasti keskiarvo Kupittaalla ennen muuttoa oli alkukaudella ollut 4 564.

Jortikan mukaan Turkuhalli onkin edelleen nykyaikainen ja hieno jäähalli.

Kahden vuosikymmenen aikana Turkuhallin yleisötapahtumissa on käynyt lähes 5,7 miljoonaa kävijää. Turkuhallin 20-vuotista taivalta juhlistetaan torstaina, kun juhlaottelussa avajaispelin tapaan asettuvat vastakkain TPS ja SaiPa.

Turkuhallin kahdesta vuosikymmenestä kiinnostuneiden kannattaa etsiä käsiinsä maanantaina julkistettu juhlateos Meidän juttu, Turkuhalli 20 vuotta. Kirjan kirjoittaja Tapani Mylly on haastatellut teosta varten Turkuhallin historian kannalta keskeisiä henkilöitä.