Moottoriurheilu

Istu ja kehity!

F1-kolumni 21.11.

Erityisen läheltä lupaavia kuljettajia kilpa-autoilun huipulle kartoittava Roberto Chinchero on raportoinut viime vuoden tapaan Macaon F3-kisaa Turun Sanomien lukijoille. Sunnuntaiseen kisaraporttiinsa hän oli saatesanoiksi kirjoittanut: Usko minua, Valtteri Bottaksella on loistava tulevaisuus. Mikä kuski!

Bottas odotti varmasti ihan toisenlaista kilpailukykyä toiselta kaudeltaan Formula 3 -luokassa, kun jatkoi menestyksellä mässäilemään tottuneessa ART Grand Prix -tiimissä.

Suomalaislupauksen kausi meni kuitenkin siinä mielessä mynkään, ettei Mercedeksen moottorilla ollut mahdollisuuksia taistella Eurosarjan mestaruudesta Volkswagenin ykköstallia Signaturea vastaan.

Volkswagen teki Edoardo Mortaran ja Marco Wittmannin tiimistä yhtä vahvan kuin Adrian Newey Red Bullista F1-radoilla. Auto oli nopea joka paikassa ja kun paalupaikkoja tuli putkeen, takaa-ajajien keinot olivat vähissä.

Kun Mortara teki sunnuntaina historiaa ja voitti ensimmäisenä kuljettajana kahdesti peräkkäin Macaon perinteikkään F3-kutsukilpailun, Bottas hioi kilpeään yhtä arvostetussa Zandvoortin Masters-kisassa, jonka voitti ensimmäisenä kuljettajana kahtena vuonna perätysten.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siinä mielessä näiden kahden huppulupauksen puntit ovat ainakin 1-1.

Bottasilla on Mortaraa enemmän edes pikkuvarvas jo F1-tasolla, kun hän jatkaa Williamsin testipestillä myös ensi vuonna. Ikävä vain, että juuri nuorten kuljettajien urakehitykseen F1-tiimien kustannussäästölinjan testikielto puree kaikkein kipeimmin.

Testityöt ja aidot F1-ajamiset jäävät testikuskeilla suoratesteihin ja niitäkin on ohjelmassa kovin niukalti. Ennen Mortaraa Eurosarjan F3-mestaruuden voittanut Jules Bianchi ylennettiin juuri Ferrarin testikuljettajaksi, mutta luvassa on hänellekin vain satunnaisia suoratestejä.

Näytä sitten siinä kykysi!

Kansainvälisen autoliiton FIA:n puheenjohtaja Jean Todt on hyvin huolissaan nuorten kuljettajien puolesta F1-huomisessa. Hän sanoo kannattavansa testiajojen lisäämistä MM-kauden aikana, mutta kattojärjestö ei voi virallisesti määrätä talleja järjestämään kalliita testejä.

TS/Heikki Kulta