F1

Tulokkaille superaikoja

Red Bull todisti nopeuttaan taas keskiviikkona Abu Dhabin junioritestien päätöspäivänä. Daniel Ricciardo tykitti ylivoimaisesti nopeimman kierrosajan (1.38,102), mitä radalla on koskaan ajettu.

Australialainen alitti Sebastian Vettelin lauantaisen paaluajan peräti 1,292 sekunnilla ja parannettuaan puolitoista sekuntia tiistaista.

Huippuajat johtuivat insinöörien mukaan puhtaasti siitä, että rataolot paranivat taas aivan massiivisesti edellisestä päivästä.

d’Ambrosio
jahtaa paikkaa

Vahvasti väläytti myös Jerome d’Ambrosio ensimmäisellä kokeilullaan Renaultin R30-autolla. Hän oli ajanut Virginillä viisi perjantaiharjoitusta ja tiistaina tulokastestin. Nyt belgialainen jäi 0,7 sekuntia Ricciardolle, mutta oli liki kaksi sekuntia nopeampi kuin Vitali Petrov ja Robert Kubica lauantain aika-ajossa.

Vaikka päivä alkoi pyörähdyksellä, d’Ambrosio ei hätkähtänyt ja antoi vahvan näytön vauhdistaan.

– Tein kaiken, mitä kykenin. Seurasin tarkasti ohjelmaa, jonka tiimi oli tehnyt minulle. Olo autossa tuntui hyvältä. Downforcea Renaultilla on enemmän kuin siinä autossa, mitä olin ajanut ennen. Mitä nopeampi auto, sitä paremmaksi tunsin oloni. Niin se on ollut jo kartingista alkaen, d’Ambrosio totesi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

F1-sopimus on hakusessa ensi kaudeksi.

– Vielä minulla ei ole mitään konkreettista käsissäni. Tein kaiken, mitä pystyin ja toivottavasti paikka löytyy ensi kaudeksi.

Neuvottelut ovat käynnissä Virginin kanssa.

Sam Bird osoitti myös edistysnopeutta toisena päivänään Mercedeksellä. Keskiviikon kolmanneksi nopein aikakin olisi riittänyt paalulle lauantaina. Kyyti vahvasti sitä suotuisaa kuvaa, jonka Bird on antanut debyyttikaudellaan GP2-sarjassa ART-tallissa.

McLarenin testikuski Gary Paffett jäi kierrosajoissa kärkikolmikosta, kun keskittyi auton aerodynamiikan ja mekaniikan kokeiluihin.

Ferrarilla Jules Bianchi oli nyt viidenneksi nopein.

– Kaksi kiinnostavaa päivää. Nyt ohjelma antoi minulle mahdollisuuden ajaa nopeampia kierrosaikoja kuin tiistaina. Pääpaino oli kuitenkin uusien osien kehitystyössä ensi vuoden autoon, joten ei ole niin tärkeää olla nopea. Koko ajan tunnen oloni helpommaksi autossa. Tämä oli hyvä tapa päättää kausi, joka tarjosi muutamia upeita hetkiä ja ison onnettomuuden kesällä, Bianchi jutteli.

Pastor Maldonado ajoi nyt Williamsilla, jonka kilpakuskiksi hän on siirtymässä ensi vuonna.

– Auto on selvästi nopeampi kuin tiistaina ajamani Hispania. Oli helppo sopeutua uuteen downforcetasoon. Ajoin aerotestejä ja mekaanisia juttuja ja ilman sensoripulmaa olisin pystynyt hoitamaan ohjelman kokonaisuudessaan, venezuelalainen summaili.

Jean-Eric Vergne toinen testipäivä Toro Rossolla päättyi moottorin hajoamiseen ja näin ranskalainen pääsi lähtemään ajoissa kohti Macaota, missä ajaa torstaista asti perinteisessä F3-kutsukisassa mm. Valtteri Bottasia ja Edoardo Mortaraa vastaan.

Abu Dhabin varikko hiljenee päiväksi, mutta perjantaina ja lauantaina vauhtiin pääsevät tämän kauden F1-kuskit, kun kokeilevat ensi kertaa Pirellin renkaita. Maailmanmestari Sebastian Vettel ajaa Red Bullilla molemmat päivät, kun McLarenilla Lewis Hamilton ja Jenson Button jättävät tutustumiset ensi vuoteen. Paffett ja Oliver Turvey hoitavat McLarenin ensimmäiset rengastestit.

Testiajat

Ilma 35/rata 48 astetta:

1. Daniel Ricciardo Red Bull 1.38,102 - 77 kierrosta

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

2. Jerome d'Ambrosio Renault 1.38,802 - 83 kierrosta

3. Sam Bird Mercedes1.39,220 - 82 kierrosta

4. Gary Paffett McLaren 1.39,760 - 84 kierrosta

5. Jules Bianchi Ferrari 1.39,916 - 93 kierrosta

6. Sergio Perez Sauber 1.40,543 - 90 kierrosta

7. Paul di Resta Force India 1.40,901 - 27 kierrosta

8. Pastor Maldonado Williams 1.40,944 - 81 kierrosta

9. Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1.40,974 - 61 kierrosta

10. Yelmer Buurman Force India 1.41,178 - 67 kierrosta

11. Davide Valsecchi Hispania 1.43,013 - 32 kierrosta

12. Luiz Razia Virgin 1.43,525 - 70 kierrosta

13. Josef Kral Hispania 1.44,143 - 61 kierrosta

14. Rodolfo Gonzalez Lotus 1.44,312 - 41 kierrosta

15. Vladimir Arabadzhiev Lotus 1.45,725 - 49 kierrosta

Turun Sanomat, Abu Dhabi

LUIS VASCONCELOS