Jääkiekko

Määtän kiekkoilijan alkukesä oli ikimuistoinen

Jääkiekkoilija Olli Määtälle alkukesä 2016 jää mieleen ikimuistoisena. Pittsburgh Penguinsin puolustaja voitti kesäkuun puolivälissä jääkiekon Stanley cupin 12. suomalaispelaajana kautta aikojen.

Seurahistoriansa neljännen Stanley cupin voittaneen Penguinsin mestaruus oli koko Pittsburghin mestaruus. Sen Määttä huomasi viimeistään voitonjuhlissa.

– Mestaruuden kunniaksi oli huikea paraati, jota saattoi seurata jopa 500 000 ihmistä. Siinä näki, minkälainen urheilukaupunki Pittsburgh on. On hämmästyttävää, kuinka ihmiset ovat valmiita tukemaan suosikkiseuraansa, Määttä muistelee.

Määttä täyttää ensi elokuussa vasta 22 vuotta. Hän on saavutuksiltaan varhaiskypsä, sillä JYPin kasvatti debytoi alle kaksikymppisenä miesten maajoukkueessa kovimmassa mahdollisessa paikassa, Sotshin olympiaturnauksessa 2014.

Stanley cupin perinteeseen kuuluu, että jääkiekkoilun tavoitelluin palkintopokaali käy näytillä sen voittajien kotikonnuilla. Määttä ei osaa vielä tarkalleen sanoa, milloin Stanley cup -pysti käy kierroksella Jyväskylässä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Aikataulu on vasta mietinnässä. On hienoa, että saa antaa jotain takaisin, Määttä viittaa keskisuomalaisiin juuriinsa.

Rahakas jatkosopimus

Syyskuussa pelattavaan Maailmancupiin jo maaliskuussa valittu Määttä teki Pittsburghin kanssa kuuden vuoden jatkosopimuksen, jonka arvo on yli 22 miljoonaa euroa.

Raha tunnetusti rauhoittaa, mutta Määtälle jatkokontrahti voittavan joukkueen kanssa oli arvokas myös muista syistä.

– Sopimus toi turvallisuutta. Haluan olla iso osa joukkuetta, hän sanoo.

Määttä antaa Suomen maajoukkueen puolustukselle nuorekkaat kasvot. Hänen laillaan 1990-luvulla syntyneitä Suomen seitsemästä World cup -puolustajasta on kuusi, heidän joukossaan niin ikään JYPin kasvatti Sami Vatanen.

Vatasen kausi päättyi jo huhtikuun lopussa, kun hänen edustamansa Anaheim hävisi NHL-pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Nashvillelle otteluvoitoin 3–4.

– Pikku hiljaa on tarkoitus palata jäälle, kun pelaamisesta on ollut taukoa näinkin pitkään, Vatanen suunnittelee.

Hän ja Määttä ovat viettäneet alkukesää Jyväskylässä. Tiistaipäivä oli kulunut golfin merkeissä.

– Käytiin Muuramessa pelaamassa. Ollilla ei mennyt parhaalla mahdollisella tavalla, Vatanen leukailee.

– Joukkueena kumminkin voitettiin, Määttä vastaa.

STT–REIMA RAUTIAINEN