Jääkiekko

Tuton talous vihdoin terveellä pohjalla

TUTO Hockey Oy:n tilinpäätös jäi niukasti plussalle viime kauden päätteeksi. Vaikka SM-liiga pysyy tulevat vuodet suljettuna, ei Tuton johtoporras ole haudannut unelmaa paluusta ylimmälle sarjatasolle.

Tuton Mestiksessä pelaavan edustusjoukkueen taustayhtiö TUTO Hockey Oy teki 3 300 euroa voittoa 30.4. päättyneen tilivuoden päätteeksi. Seuran taloustilanne on parantunut roimasti, sillä joukkueen tilinpäätös on viime vuosina jäänyt pahasti miinukselle. Vielä vuosi sitten se teki 289 000 euron tappion. Myös viime kauden liikevaihto kasvoi vuoden takaiseen nähden lähes 13 prosenttia, eli 104 000 euroa.

- Emme voi paukutella henkseleitä, mutta voi sanoa, että seuran nykyisyys ei enää ole ongelma. Hyvään tilinpäätökseen vaikuttavat ennen kaikkea budjettikuri ja aktiivinen myyntityö. Olemme tehneet oikeita asioita, mutta helkutisti hommia saa tehdä jatkossakin, toimitusjohtaja Dani Aavinen toteaa.

Aavinen näkee tulevaisuuden valoisana, vaikka yhtiöllä on edelleen velkaa reilut 400 000 euroa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Seuraavina vuosina tavoitteemme on pikkuhiljaa maksaa pois velkaa. Näen realistisena että viiden-kuuden vuoden aikana voimme olla velaton seura, mutta se riippuu toki myös urheilullisesta menestyksestä ja omistuspohjan mahdollisista muutoksista.

Vaikka useimpien Liiga- ja Mestisjoukkueiden yleisömäärät vähenivät kaudella 2015-16, kasvatti Tuto katsojakeskiarvoaan rahtusella vuoden takaisesta. Runkosarjassa Kupittaan jäähallin lehtereillä turkulaisjoukkueen peliä seurasi keskimäärin 1 570 silmäparia. Pudotuspeleissä vastaava lukema oli 1 800.

- Ilman aktiivista ja monipuolista markkinointia yleisömäärä olisi varmasti ollut vähän alhaisempi. Laskimme, että esimerkiksi Lähiöpeli-kampanja toi halliin kauden aikana lähes 4 000 uutta katsojaa, Aavinen sanoo.

Tuton noususta takaisiin SM-Liigaan on unelmoitu turkulaisseuran fanien keskuudessa siitä saakka, kun joukkue kauden 1995-96 päätteeksi tippui silloiseen 1. divisioonaan.

- Viimeisen viiden vuoden aikana liiganousua haettiin enemmän tai vähemmän ja se yritys maksoi niin, että vaikka liiga nyt olisi auki, ei nousu olisi juuri tällä hetkellä taloudellisesti ajateltuna realismia, Aavinen myöntää.

Mikkelin Jukureiden nousun myötä valtakunnan ykkössarja pysyy näillä näkymin suljettuna tulevat kaksi kautta. Aavinen kääntää kuitenkin tilanteen positiiviseksi.

- Liigan sulkeminen ei ole mikään katastrofi. Tilanne on oikeastaan hyvä, sillä voimme jatkossa rauhassa kehittää organisaatiota ja toimintaa pitkäjänteisesti. Ensin meidän pitäisi pystyä vakiinnuttamaan asema Mestiksen kestomenestyjänä ja olla "Mestiksen Kärpät", porukka joka taistelee sarjan voitosta kaudesta toiseen. Ja, kun portti Liigaan tulevaisuudessa aukeaa, olla silloin valmiina tarttumaan haasteeseen vakavaraisena seurana.

TUTO Hockeyn talous

- TUTO Hockeyn liikevaihto tuloskaudella 1.5.2015-30.4.2016 jäi niukasti positiiviseksi.

- Liikevoittoa joukkue teki reilut 3 000 euroa.

- Liikevaihto kasvoi vuoden takaisesta 12,9 prosentilla 906 000 euroon.

- Joukkue lähtee tulevaan Mestis-kauteen samansuuruisella budjetilla kuin vuosi sitten; se on Mestis-seurojen kärkeä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Viime kaudella Tuto sijoittui Mestiksen runkosarjassa sijalle 7.

- Pudotuspeleissä se hävisi ensimmäisellä kierroksella Kajaanin Hokille otteluvoitoin 3-4.

- Tulevalla kaudella Tutoa valmentaa Miika Elomo , joka hyppäsi joukkueen ruoriin viime helmikuussa Ismo Lehkosen tilalle.

Joonas Jussila

Luitko jo nämä?