Jääkiekko

Tappara vei jääkiekon Suomen mestaruuden

Tapparan piina on ohi. Kirvespaitojen kolmen hopean suru jääkiekkoliigassa päättyi tiistaina vapautuneisiin mestaruusjuhliin kotikaukalossa Tampereella. Sadun ratkaisuottelussa kirjoittivat maaleillaan loppuun Patrik Laine ja Henrik Haapala sekä hyvin torjunut maalivahti Tomi Karhunen.

Tapparan mestaruus sinetöityi dramaattisesti vasta kolmannen erän päätyttyä, kun tuomarit tarkistivat videotuomarilta, oliko HIFK:n maali syntynyt ennen vai jälkeen varsinaisen peliajan täyttymisen. Maalia ei ollut syntynyt, ja Tappara otti kultaa.

– Olipa uskomaton ilta. Ei tällaista ihan joka päivä koe. Koetettiin nauttia tästä tilaisuudesta parhaamme mukaan ja onnistuimme siinä, sanoi kultaranne Laine.

Loppunumerot tiistaina olivat 2–1 ja Tappara vei loppuottelusarjan voitoin 4–2.

– Aika oli varmaankin kulunut loppuun siinä pelin lopussa, tuumi HIFK:n päävalmentaja Antti Törmänen illan dramaattisesta päätöksestä.

Hän antoi myös nopean analyysin ottelusarjasta ennen pukuhuoneeseen poistumista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Se oli harmittavaa, että tavallaan annoimme toisen pelin pois täällä Tampereella. Ei saatu klousattua sitä himaan.

Tampereella nostettiin kannua pitkästä aikaa

Hyvällä syyllä voi sanoa, että mestaruus oli voittajille nyt tavallistakin makeampi, sillä Tappara oli hävinnyt kolme edellistä loppuottelusarjaa, ja kahdessa tuoreimmassa finaalisarjassa tappiot olivat tulleet ratkaisevien seitsemänsien pelien jatkoajoilla. Mestaruusjoukkueessa on pelaajia, kuten kapteeni Jukka Peltola, jotka olivat kokeneet kaikki nämä finaalitappiot.

– Viime kerroilla olimme tosi lähellä, mutta marginaalit ovat niin pienet. Oli silloin aiemmin tiiviit ryhmät ja oli nytkin erittäin tiivis ryhmä koossa. Joukkueena mentiin silloin ja joukkueena mentiin nytkin, Peltola sanoi.

Saitteko voimaa aiemmista vastoinkäymisistä?

– Varmasti tuli voimaa ainakin niille pelaajille, jotka ovat olleet pidempään mukana. Tuli nahkoihin fiilis, että perkele, tätä ei hävitä – eikä hävitty, Peltola vastasi kultamitali kaulassa ja silmä mustana.

Niin omituiselta kuin se kuulostaakin, Suomi-kiekon kehdossa Tampereella on viimeksi nosteltu miesten liigan mestaruuspokaalia kotikaukalossa vuonna 1988. Asialla oli silloinkin Tappara. Edellisen kerran Tappara voitti mestaruuden vuonna 2003, mutta silloin mestaruuden ratkaissut peli pelattiin Oulussa Kärppien kotihallissa. Ilveksen viimeisin mestaruus on niinkin kaukaa kuin vuodelta 1985, ja sekin varmistui aikoinaan Turussa TPS:aa vastaan.

Kestääkö suihkulähde?

Yksi aiheellinen kysymys onkin, kestääkö Tampereen Keskustorin suihkulähde mestaruusjuhlien rasitukset? Kun Leijonat voitti viimeksi maailmanmestaruuden 2011, jouduttiin suihkulähdettä korjaamaan huomattavalla summalla juhlinnan jäljiltä.

– Juhlintahommiin en osaa sanoa mitään, kun en ole aiemmin miesten mestaruutta voittanut. Ehkäpä kokeneemmat pelaajat ja fanit näyttävät mallia, tuumi Laine.

Tämänkertaista loppuottelusarjaa sävyttivät tuomarien kiistanalaiset tuomiot pelitapahtumista. Varsinkin Tapparan voittomaaliin viidennessä pelissä liittyvät tapahtumat – eli niin kutsuttu villi vaihto – voivat puhuttaa vielä pitkään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuudenteen finaaliotteluun tuomarit vaihdettiin. Päätuomareina olivat Jari Suorsa ja Teemu Salminen Jari Levosen ja Stefan Fonseliuksen sijasta.

STT–TUOMAS ARKIMIES