Jääkiekko

IBD ajoi Keskisen heikkoon jamaan

Esa Keskinen oli heikossa jamassa.

TPS:n entinen tähtisentteri makasi TYKSissä tiputuksessa. Vatsa oli täysin sekaisin. Vessakäyntejä oli kahden ja puolen vuorokauden aikana kertynyt 128.

– Minulle annettiin kaksi viikkoa aikaa päättää aloitanko biologisten lääkkeiden käytön vai menenkö paksusuolenpoistoleikkaukseen. Olin aivan paniikissa, Keskinen muistelee.

Keskisellä oli todettu colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus; tulehduksellinen suolistosairaus, jota yhdessä Crohnin taudin kanssa sairastaa nykyisin Suomessa melkein 45 000 henkilöä.

Keskisen colitis ulcerosa oli osoittautunut todella ärhäkäksi. Eivätkä sen hoitoon käytetyt lääkkeet olleet tehonneet.

– Ensimmäisestä sain hirveitä päänsärkyjä, toinen nosti maksa-arvot kattoon ja kolmas aiheutti sydänlihastulehduksen. Vaihtoehtoja ei enää ollut paljon jäljellä, Keskinen kertoo.

Tällä viikolla Suomessa vietetään tulehduksellisten suolistosairauksien IBD-viikkoa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

IBD-viikon tapahtumat keskittyvät jääkiekko-otteluihin, koska liigapelaajista Teemu Ramstedt HIFK:sta, Jari Sailio Bluesista ja Ville Uusitalo Ässistä ovat kertoneet sairastavansa IBD:tä. Turussa IBD-viikko näkyy TPS:n keskiviikkoisessa SaiPa-ottelussa.

Jo urheilu-uransa päättäneistä pelaajista Raimo Helminen sairastaa Keskisen tavoin IBD:tä.

Uusia IBD-tapauksia todetaan vuosittain yli 2 000. IBD:n syytä ei vielä tiedetä. Alttius sairastumiseen on liitetty muutamiin geeneihin, mutta sairauden puhkeamiseen epäillään liittyvän myös joitain ympäristötekijöitä.

Keskisen kohdalla asiat kääntyivät onneksi parempaan suuntaan. Leikkausta ei tarvittu.

– Kun suolisto asettui kortisonilla, päätin kokeilla kaikki mahdolliset temput. Ei ollut enää mitään hävittävää, Keskinen kertoo.

– Kun kokeilin havupuu-uutejuomaa, vatsa asettui vajaassa viikossa. Sen jälkeen jätin pikkuhiljaa kaikki lääkkeet pois ja olen pärjännyt niin jo monta vuotta. Mutta reagoin edelleen vatsalla niin, että kaikki isommat stressitekijät pahentavat vointia.

– En silti voi sanoa kenellekään, että jättäkää lääkkeet pois. Tämä tauti on niin yksilöllinen, että se mikä toimii minulle, ei välttämättä toimi muille.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ

KUVA: TS ARKISTO / ARTO TAKALA

IBD-viikko

IBD-viikkoa vietetään 1.–6.12.2015 ensimmäistä kertaa Suomessa. Viikolla halutaan tuoda esille tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD) ja muistuttaa siitä, että kaikki sairaudet eivät näy ulospäin.

IBD-viikon järjestää Crohn ja Colitis ry yhteistyössä IBD Cyclingin, Liigan ja liigaseurojen kanssa.

www.crohnjacolitis.fi/ibd-viikko

www.ibd.fi

www.ibdcycling.fi