Jääkiekko

Urheilu ilman panosta ei ole (kilpa)urheilua

Tällaisessa viiden peräkkäisen pelipäivän putkessa – joka toinen päivä TPS:n peli, joka toinen Tuton – ei voi olla vertailematta Liigan ja Mestiksen eroja. Eikä olla kaipaamatta liigakarsintoja.

Listataan kuitenkin ensin itsestäänselvyyksiä:

Selvää on, että pelaajat ovat Liigassa parempia. Selvää on myös se, että sekä Liigassa että Mestiksessä on liikaa pelejä. Liigassa on myös liikaa joukkueita – jä määrä vain kasvaa ensi kaudella – mutta se ei ole tämän kommentin aihe.

Yllättävää sen sijaan on ehkä tämä: Tuton keskiviikkoisen pelin intensiteetti oli aivan toista luokkaa kuin TPS:n torstain ottelun. Pelin ”hyvyys” on aina subjektiivinen arvio, mutta väitän Tuton KooKoo-pelin olleen parempi, jännittävämpi, tasokkaampi ja viihdyttävämpi kuin TPS:n SaiPa-pelin.

Ja siihen on tietysti selkeä syy: kotiedusta taistelevalla Tutolla on otteluissaan aitoa panosta, Tepsillä sellaista ei ole ollut enää pitkään aikaan. Pelkällä pelaamisen ilolla ei ammattilaissarjassa jaksa kovin pitkään. Sitä varten ovat höntsäsarjat.

Asetelma muuttuisi ratkaisevasti, jos karsinnat palaisivat Liigaan. Loppukauden peleillä alkaisi olla merkitystä myös Liigan kellarikerroksen porukoille.

Urheilusta tulee epäurheilua, jos siitä puuttuu urheilullinen panos.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ