Jääkiekko

Fysiikkavalmentajan arkea

" Se jalka nousee suaraks aidan päälle, iskee alas piiskamaisesti kuin Evilällä, tiäräksää hei, hä? "

" Nostaahan toi rautaa kuin veliponteva, mut kun ei se oo se juttu, vaan suorituskyky."

" Olkanivelen kuntoutus vie pelaajalta pelikuntoon korkeintaan 3-4 viikkoa, käsi siteestä kolmen päivän jälkeen ja pientä liikettä! -ei oo aikaa pitää kättä siteessä eka kaks viikkoa ja sit kuntouttaa 3 -4 vkoa, ymmärräksää?!"

Näillä arkisilla, huippuammattilaisen näkemyksillä ja kokemuksella Jukka Rautakorpi ohjeistaa ja muistuttaa fysiikkavalmentajan työn laatusisältöjä päivittäin. Ei riitä alkuunkaan, että pelaajat vain tekevät mitä ohjataan. Tai tekevät mitä lääkäri määrää. Tai ettei fysiikkavalmentaja tiedostaisi yllämainittuja faktoja. Ei. Koko paketti pitää muuttaa. Sisällön haukkamaisen tarkka analyysi osuu ja uppoaa. Joka viikko. Aina kun luulee että saa tehdä ihan rauhassa osuutensa joukkueen eteen, Iso vaalea kääntyy tuolissaan ja toteaa " ei se noin mee, se menee näin ja näin..., hä?" Kaikki kyseenalaistetaan. Syntyy vaatimustaso. Seuraus intohimoisesta voitontahdosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Arkiaamu klo 6.35: saapuminen jäähallille aamuyön pimeydessä. Junioripelaajien tehojää klo 7.00-8.00. Teemoina: teränkäyttö ja jyrkät vauhtikäännökset. Klo 8.15-8.40 junnujen loppuoheinen kuntosalilla.

Aamukahvit vauhdissa...suihku...vaatteiden vaihto ym.

9.00-12.30: jäähallilla palaveri lääkärin kanssa aiheista a. Joukkueen terveystilanne, b. kuntoutettavien pelaajien status ja päiväsuunnitelma.

Toimenpiteet: KHL joukkueen pelaajat ohjeistetaan hygienia-asioista ja AC - nivelpotilaiden mobilisaatio ja fysiojumppa. 25min.

Joukkue: alkulämmittely koko joukkueelle 30 min sisältäen hölkkä, askelrytmiikka, koordinaatio, rennot juoksuvedot 40m/ 40m ja koko kropan lihaskunto/ liikkuvuus.

Jäätreeni n 70 min.

Yksilöohjeistus jään jälkeen: osa pelaajista saa kuntopyöräohjelman, osa voimaohjelman, osa juoksee. Kankeimmat jässikät aitakävelee. Joku tekee näitä kaikkia.

Lounas seuran ravintolassa klo 13.00

Iltapäivätirsat klo 14.00-15.30

Hallilla takaisin klo 16.00 - 17.30:

Yksilövalmennus 20min alkulämmittely, 45 min jääharjoitus pääpaino luistelutaitavuudessa ja mailankäsittelyssä. 15min loppujäähdyttely. Sauna ja kylmävesiallashoidot.

Päivän tehtävien kirjaaminen ja seuraavan päivän suunnittelu. Käydään päävalmentajan kanssa tarkasti läpi, mitä tehty ja missä mennään varsinkin kuntoutettavien kohdalla.

Huom! Jokainen liikuntavamma on syntynyt pelitilanteessa tai pelinomaisessa jääharjoituksessa.

Neljän kuukauden aikana noteerattuja muutoksia;

+ pelaajiston pelifysiikka parantunut. Ilmenee suorituskyvyn parantumisena joka erässä. Miten?  Nopeampia, kestävämpiä, irtiottokykyisempiä pelaajia.

+ vain yksi harjoitustilanteessa loukkaantuminen.

- parantunut fysiikka ei ole kääntänyt riittävästi ottelutuloksia meille.

- yksilötasolla on erittäin kirjava fyysinen perusvalmius ammattilaisjääkiekon vaatimuksiin.

Kaikenkaikkiaan aika monipuolisia ja pitkiä työpäiviä, samalla mielenkiintoista ja opettavaista. Hassua miten hienolta tuntuukaan, kun näkee pelaajien jaksavan ja uhkuvan positiivisuutta, mutta silti tulee niukasti turpiin lähes joka pelissä. Lähtökohtaisesti on vaan muistettava oman joukkueen pelaajiston lähtötilanne koko KHL -sarjaan. Tappion hetkillä se on vaan niin raskasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy