Jääkiekko

Nauru raikui ja läppä lensi kahdeksan tunnin ajan

Harmaalta taivaalta vihmoo jäistä pisaraa kuin pienenpientä tikaria. On vaikea uskoa, että jouluaattoon on enää vajaa vuorokausi.

Keli ei ole jouluinen, mutta Parkin kentältä löytyy sentään aimo annos joulumieltä. Nauru raikuu ja läppä lentää, kun TPS:n A-nuoret leikkivät jäällä hippaa sellaisella antaumuksella, että hymy leviää väkisinkin hippaamista seuraavan Juuso Niemisen kasvoille.

– Ketään ei tarvitse tähän motivoida. Tällainen lapsenomainen innostus pitäisi saada säilymään myös ammattiurheilijoiden keskuudessa, TPS:n A-nuorten päävalmentaja myhäilee tyytyväisenä.

– Ryhmäytymisestäkin on nykyisin tehty liian suunniteltua ja vakavaa touhua. Me olemme yrittäneet mennä hulluttelun kautta. Tehdään jotain täysin erilaista ja hullua, mutta tehdään sekin urheilun ehdoilla.

– Tänään treenataan kahdeksan tuntia, mutta niin, että kaikilla on hauskaa. Jos joku väittää, ettei kahdeksaa tuntia pysty harjoittelemaan, tämä ainakin kumoaa sen väitteen.

Niemisenkin piti olla jäällä joukkueensa kanssa, mutta kun yksi pelaajista (jätetään nimi joulun kunniaksi kertomatta) unohti, että luisteluharjoituksiin vaaditaan luistimet, Nieminen lainasi tälle omansa ja hytisee nyt tossut jalassa jään laidalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Niemisellä ei ole luistimet jalassa, mutta fysiikkavalmentaja Lauri Paalasmaa viilettää jäällä nuorten kanssa. Ja nauttii touhusta joka solullaan.

– Takaisin juurille, Paalasmaa nimeää A-nuorten viimeisen treenipäivän ennen joululomaa.

– Kun 600 tuntia vuodessa harjoittelevat urheilijat haukkovat siitä ajasta 500 tuntia maksimaalisesti happea sisäilmassa, se ei ole hyvä asia. Sen kertovat astmatilastotkin. Vedämme nyt ulkona vahvan aerobisen harjoituksen niin, että aivot saavat happea ja kuonat lähtevät liikkeelle.

Hauskoja tempauksia

Parkin kentällä TPS on aamupäivällä. Päivä on kuitenkin alkanut jo monta tuntia aikaisemmin – ja jatkuu vielä monta tuntia tämän jälkeenkin.

– Aloitimme aamulla sisäpalloiluilla, porrastreenillä ja puntilla. Tämän jälkeen mennään vielä lenkille ja sitten uimaan, puolustaja Jarno Paven kertoo.

– Tällaiset erilaiset treenipäivät ovat hauskoja tempauksia. Kasvatetaan samalla yhteishenkeä ja liikutaan yhdessä. Fyysisesti tämä ei ole kovin raskasta, mutta liikuntaa tulee kuitenkin päivän mittaan hyvä määrä.

– Eikä tämä meille mitään uutta ole. Kerran käveltiin Tarvasjoellekin joukkueen kanssa, Paven nauraa.

Nieminen on järjestänyt joukkueilleen erilaisia hulluttelutempauksia vuosittain. Homma lähti käyntiin hänen valmentaessaan TPS:n B-junioreita. Nieminen vei joukkueensa aamukuudelta puolentoista tunnin juoksulenkille pilkkopimeään metsään.

– Jätkät tykkäsivät ja kaikille jäi tosi hyvä fiilis. Sen jälkeen olemme tehneet erilaisia tempauksia aina välillä. Viime kesänä olimme Tarvasjoella kolmen päivän leirillä niin, että kävelimme sinne ja takaisin kamat selässä. Tarvasjoella teimme talkootöitä ja levitimme haketta luontopolulle, Nieminen kertoo.

– Meidän teemamme on urheilullisuus ja haluamme painottaa sitä saunailtojen sijaan. Samalla nuoret saavat tästä toivottavasti elinikäisen liikkumisen kipinän.

Hiihtoa ja soutua seuraavaksi

Urheilullisuudesta puheen ollen: Paalasmaan mukaan jääkiekkoilijoiden harjoittelu alkaa Suomessa olla erittäin monipuolista. Jotta TPS:n A-nuorten keskuudessa esiintyvä rohkea leikkiin heittäytyminen kuitenkin onnistuisi, vaaditaan valmentajalta paljon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Turussa asiat ovat sen suhteen valtakunnan huippuluokkaa, kun meillä on juusoja ja ikalehkosia. Ei tällainen onnistu, jos projektit ovat lyhyitä ja valmentaja vaihtuu vuosittain, viidettä vuotta TPS-nuoria valmentava Paalasmaa miettii.

TPS:n A-nuoret tempasivat myös viime viikolla, kun joukkue jalkautui nuorempien ikäryhmien treeneihin näyttämään esimerkkiä. Mitä seuraavaksi?

– Hiihtoa ja kirkkovenesoutua emme ole vielä kokeilleet, Nieminen nauraa.

– Hiihtämään mennään varmasti, kun Turkuun saadaan lunta. Ja eihän meressä vielä ole jäätä, joten sinne voisi varmaan mennä soutamaan, valmentaja pohtii puolitosissaan.

TS - JUSSI LEPPÄSYRJÄ

KUVAT: MARTTIINA SAIRANEN JA JORI LIIMATAINEN