Jääkiekko

Teemu Hartikainen työnsi luistimen olympiaoven rakoon

Sotshin joulualusturnauksen päätösottelu toi Suomen jääkiekkomaajoukkueelle 4–2-voiton Ruotsista, EHT-sarjan kokonaisvoiton ja yhden olympianäytön yli muiden. Teemu Hartikainen pelasi Sotshissa olympiapaikasta ja tarrasi siihen kaksin käsin.

Hartikainen hyökkäsi tällä kertaa ykkösketjussa ja laukoi toisessa peräkkäisessä ottelussa maalin. Lauantaina Venäjä-voitossa Hartikainen löi kiekon ilmasta maaliin, Ruotsia vastaan hän laukoi kaatuessaankin Suomen 3–1-johtoon.

Se oli vakuuttavaa jatkoa Hartikaisen vahvoille otteille marraskuun Helsingin turnauksessa ja mahdollisesti sinetti monipuolisen hyökkääjän olympiapaikalle.

– Se on ihan fifty-fifty, Hartikainen sanoi ottelun jälkeen.

– Totta kai omassa päässä haluaa uskoa, että se riittää, mutta en halua liikaa sitä miettiä, ettei vedä ihan maihin, jos en olekaan joukkueessa, Hartikainen hymyili.

Myös päävalmentaja Erkka Westerlund hymyili kysymykselle Hartikaisen olympiamahdollisuuksista, mutta vastasi niukkasanaisesti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Ei mennä asioitten edelle, Westerlund sanoi.

Olympiavalintaan kaksi viikkoa

Westerlund julkaisee Suomen olympiajoukkueen runsaan kahden viikon kuluttua, 7. tammikuuta.

– Seuraamme edelleen sarjoja, vaikka totta kai joukkue on jo aika pitkälle hahmottunut. Sitten käydään viimeiset keskustelut valmennuksen ja scouttien kanssa, Westerlund kertoi.

Aiemmin joulukuussa Westerlund kertoi 18 pelaajan valinnan olevan selvä, jos pelaajat vain hyväksyvät tarjotun roolin olympiajoukkueessa.

Nyt Westerlund paljasti, että nämä keskustelut ovat joidenkin pelaajien osalta vielä käynnissä.

– On hiukan auki vielä sillä tavalla, että jatketaan keskusteluja. Siellä on sellaiset 17–18 pelaajaa, joita on lähestytty, ja suurin osa on selviä.

Olympiakokoonpanon julkistamisesta on vielä neljä viikkoa turnauksen alkuun, ja loukkaantumiset voivat vielä sotkea tilannetta.

– Niin päin meidän tämä peli pitää pelata, että nimetään joukkueeseen, ja jos ei olekaan terve, nimetään uusi pelaaja, Westerlund linjasi.

Puolustajat tasaisia

Vaikka hyökkääjistä Hartikainen työnsi vahvasti jalkansa olympiaoven rakoon, puolustajien tilanteeseen Sotshin turnaus ei tuonut helppoja vastauksia.

Suomen neljä kärkipuolustajaa tulevat Pohjois-Amerikasta, mutta ennen joulunalusturnausta Westerlund sanoi ainakin kahden puolustajan paikan olevan auki.

Kukaan Sotshissa mukana olleista olympiaehdokkaista ei noussut yli muiden. Jere Karalahti pelasi yksinkertaista peruspeliään, mutta sortui ajoittain jäähyilyyn, eikä Karalahden verkkainen liikkuminen ole valtti isolla olympiajäällä.

Petteri Nummelinin kausi on ollut loukkaantumisten katkoma, ja Sotshissa hän joutui huilaamaan Ruotsi-ottelun Venäjä-pelissä tulleen kolhun takia. Loukkaantumisalttius on huono suositus tiiviiseen olympiaturnaukseen. Sen Nummelin ehti näyttää, että pelisilmä ja syöttötaito ovat edelleen tallella.

Topi Jaakola säilytti Sotshissa luotettavan miehen maineensa, ja se voi nostaa hänet olympiakokoonpanon kahdeksanneksi pakiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

TS - STT – RAIKO HÄYRINEN