Jalkapallo

”Poika ei enää tunne isäänsä”

Jalkapalloliigan hallituksen puheenjohtaja Lasse Lehtinen piti liigan avaustilaisuudessa puheen viimeistä kertaa liigapomon ominaisuudessa, sillä hän jättää tehtävän ensi kuussa. Lehtinen herkistyi toteamaan liigan kehittyneen viime vuosina, mutta eritoten herkisti yksi yksittäistapaus suomalaisessa jalkapalloperheessä.

Kuopion Palloseuran nigerialaispelaaja Gbolahan Salamin pelit sujuvat, mutta kentän ulkopuolella mieltä varjostaa se, etteivät vaimo Ololade ja puolitoistavuotias Eeman -poika ole saaneet viisumia Suomeen. Lehtinen kutsuu asiaa ”inhimilliseksi tragediaksi” ja on lähettänyt asiaa koskevan kirjeen ulkoministeri Timo Soinille (ps.).

– He hakivat turistiviisumia Suomeen huhtikuussa 2016. Viisumit evättiin. Päätöksen tehneen virkailijan mielestä ei voida aukottomasti osoittaa, että hakijat poistuvat EU:n alueelta viisumiajan päätyttyä, Lehtinen kirjoittaa Soinille.

KuPS aikoo huolehtia asiasta

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lehtisen mukaan KuPS on kuitenkin luvannut huolehtia perheestä ja lupaa myös, että perhe lähtee paluulennolle ennen viisumiajan umpeutumista.

– Viisumi evättiin toisen kerran tammikuussa 2017, samoin perustein. Tämä on seuran mielestä täyttä mielivaltaa. Hämmästyttävintä oli, että valitus tuli tehdä suomeksi tai ruotsiksi. Yhtä hyvin valituskielenä olisi voinut olla klingonin kieli, sillä tuskin suomen tai ruotsin taitajia löytyy Nigeriasta montakaan, Lehtinen ihmettelee.

– Salamin perhe ei ole turvallisuusuhka. Salami on nähnyt lastaan vain kaksi kertaa lapsen elämän aikana, eikä poika enää tunne isäänsä. Tämä tietenkin sattuu eniten. Tapaus vaikuttaa pelaamiseen, ja tekee jatkosopimuksen Salamin kanssa mahdottomaksi, Lehtinen jatkaa kirjeessään.

Ministeri Soini on tunnettu jalkapallofani. Lehtisen omin sanoin ”hyvävelikirjeeksi” kutsuma kirje vetoaa jalkapallomies-Soiniin.

– Nythän ei ole kysymys maahanmuuttopolitiikasta. Jalkapallon rakastajana tiedät, että lajin ammattilaiset ovat työkomennuksella, josta maksetaan palkkaa. Perheen yhdistämisessä taas on kysymys yleisistä inhimillisistä periaatteista, joihin sivistysvaltion tulee sitoutua. Jalkapallo lajina on sitoutunut siihen, ettei ketään syrjitä.

– Toivon, että vastaavana ministerinä annat alaisillesi ohjeet, ettei vastaavaa mielivaltaa enää ainakaan ulkoasiainhallinnon virkamiesten toimesta harjoiteta.

STT–JANNE LEHIKOINEN