Jalkapallo

Suomelle Turkin Istanbul-boikotti iso etu

Suomea odottaa Antalyassa MM-karsintaottelussa todennäköisesti turkkilainen sauna, mutta se tuskin on niin kuuma kuin olisi ollut Istanbulissa.

Suomen tänään MM-karsinnoissa kotiottelussaan Antalyassa kohtaava Turkki ei ole pelannut pitkään aikaan maaotteluitaan Istanbulissa, ja se on ”Huuhkajien” iso etu.

Turkin boikotti Istanbulissa pelaamista vastaan alkoi jo marraskuussa 2014, kun turkkilaisfanit ottivat Kazakstan-ottelun alla silmätikukseen maalivahti Volkan Demirelin . Hän ei lopulta pystynyt pelaamaan koko ottelussa ja vetäytyi syrjään koko maajoukkuetoiminnasta. Samanlaisen kohtalon turkkilaisfaneilta Istanbulissa sai myös junioritähti Özan Tufan Brasilia-ottelussa, kun hän jäi täysin Neymarin jalkoihin.

Niinpä Turkin liiton puheenjohtaja Yildirim Demirören Ilmoitti, että Turkki ei pelaa paikallisten fanien käytöksen takia toistaiseksi otteluitaan Istanbulissa, vaan pääasiassa Antalyassa ja Konyassa.

Turkin opposiotiolähteiden lähteiden mukaan kyse on todellisuudessa myös siitä, että Istanbulissa voisi esiintyä otteluissa itsevaltaisen presidentin Recep Tayyip Erdoganin vastaisia mielenilmauksia helpommin kuin esimerkiksi vanhoillisemmassa Antalyassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turkkilaisfanit ovat kiihkeitä Antalyassakin, mutta Suomella on varmasti helpompaa siellä kuin Istanbulissa, jossa ilmapiiri vastustajajoukkuetta kohtaan on aina ollut paljon enemmän kuin vain vihamielinen.

Suomen suuri etu on myös se, että Turkin erikoistilanteiden huippuosaaja, Bayer Leverkusenin Hakan Calhanoglu , on taannoisten siirtosotkujensa takia Fifan asettamassa neljän kuukauden pelikiellossa.

Suomelle sitä vastoin ei ole hyvä uutinen, että Turkin ykköstähti, Barcelonan Arda Turan ja päävalmentaja Fatih Terim ovat löytäneet jälleen toisensa. Arda Turan on tehnyt 95 pelaamassaan maaottelussa Turkille 17 maalia, ja hän on ehdottomasti joukkueensa vaarallisin pelaaja, joka on myös nostettu takaisin joukkueen kapteeniksi.

Ardan Turan pelasi Ranskassa 2016 huonot EM-kisat, mutta hänen potentiaaliansa on turha Suomenkaan väheksyä, vaikka Barcelonassa hänelle ei ole tullut säännöllisesti peliaikaa.

Myös Ömer Toprak , joka ennen syksyn Ukraina- ja Islanti-MM-karsintaotteluita oli ollut maajoukkueessa syyskuussa 2014, on tehnyt paluun.

Arda Turanin ohella Turkille ehdottoman tärkeä pelaaja on keskikentän moottori, Galatasarayn Selcuk Inan . 32-vuotias Selcuk Inan on toki menettänyt nopeuttaan, mutta hän on yhä hyvä erikoistilanteissa ja pallonpyörittämisessä.

Tanskassa syntynyt Borussia Dortmundin 20-vuotias suurlupaus Emre Mor on puolestaan erittäin luova ja hyvä harhauttelija, jonka kanssa Suomi saa olla laidoilla erittäin tarkkana. Myös toinen laitapelaaja Volkan Sen on taitava.

Turkilla onkin paljon hyviä hyökkäyspään pelaajia, joten keskikentän pohjalla tai topparina pelaava Fenerbachen Mehmet Topal on joukkueelle katkontapelissä erittäin tärkeä. Hänen lempinimensä ”Batman” kertoo miehestä paljon. Hän on myös erittäin hyvä pääpelaaja, kuten myös Besiktasin puolustaja Cenk Tosun.

Viime vuoden EM-kisat olivat joka tapauksessa Turkille iso pettymys, joten sen jälkeen päävalmentaja Fatih Terim oli pakotettu uusimaan joukkuettaan. Turkin joukkue onkin nuorentunut, ja erityisesti puolustus on mennyt uusiksi. Esimerkiksi vanhoista pakkijyristä Hakan Balta , 34, ei ole enää saanut maajoukkuekutsua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turkin joukkueesta ovat nyt myös poissa muun muassa Kiinassa nykyisin pelaava hyökkääjätähti Burak Yilmaz ja Besiktasin laitapakki Caner Erkin , joka tunnetaan ennen kaikkea hyvistä keskityksistään.

Turkin joukkueen yksi erikoisuus on tietysti sen monet Saksassa syntyneet pelaajat, joista Wolfsburgin Yunus Malli esimerkiksi ehti pelata Saksan alle 21-vuotiaidenkin maajoukkueessa, ennen kuin hän valitsi Turkin A-maajoukkueen lokakuussa 2015.

Turkki-Suomi MM-karsintaottelu Yle TV2 klo 18.30

Jari Welling

Kuva: Lehtikuva