Jalkapallo

Backe hukkasi kolme miestä

Uudenkarhea päävalmentaja Hans Backe joutuu aavistuksen kiperästä tilanteesta ensimmäiseen syksyynsä Suomen jalkapallomaajoukkueessa. Suomi kohtaa maaottelussa Saksan 31. elokuuta ja MM-karsinnan avauksessa Kosovon 5. syyskuuta, ja pelit ovat ainakin ennakolta kovin erilaisia.

Kaiken lisäksi maajoukkueen on selvittävä peleistä ilman loukkaantumisista kärsiviä Tim Sparvia ja Joona Toiviota sekä Perparim Hetemajta, joka kieltäytyi ottelusta synnyinmaataan Kosovoa vastaan.

– Tilanne on vaikea, kun meiltä on yhtäkkiä kolme pelaajaa pois. Meillä on ollut epäonnea, mutta tilanteeseen pitää löytää ratkaisu, ja se on minun tehtäväni, Backe totesi maajoukkueen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona Helsingissä.

– Täytyy vain toivoa, ettei loukkaantumisia tule enempää.

Saksa-ottelussa Backe saa syvempää tietoa Suomen puolustuksesta, joka toimi hyvin jo otteluissa Belgiaa ja Italiaa vastaan. Turussa pelattavassa kotiottelussa Kosovoa vastaan Suomen pitäisi kyetä hallitsemaan peliä ja voittaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kosovo-pelistä odotan aivan erilaista kuin ottelusta Saksaa vastaan. Odotan, että me hallitsemme sitä, mutta Kosovoa on vaikea ennakoida, Backe kertoi.

Kosovoa on mahdoton vakoilla

Kosovo on vasta hyväksytty kansainväliseen jalkapalloon, ja se pelaa ensimmäisen karsintaottelunsa Suomea vastaan.

– Se on varmasti hankala vastus. Voi vain kuvitella kosovolaisten ylpeyden. Ottelu on heille historiallinen, joten meidän pitää olla valmiina, Backe painotti.

Alun perin Suomen oli tarkoitus aloittaa karsintaurakka vieraissa Islantia vastaan.

– Saimme tiedon muutoksesta riittävän aikaisin, joten ei se ole mikään ongelma. Kosovo on tosin vaikeasti vakoiltava joukkue, koska se ei ole pelannut kuin Färsaaria vastaan ja senkin pitkälti vajaalla. Kosovo on ennakoitavissa lähinnä pelaajavalintojen perusteella.

Backe ei kuitenkaan halua Kosovosta mitään mörköä suomalaisille.

– Kosovosta ei ikinä tiedä, mutta ei Euroopassa ole helppoja joukkueita. Aina on oltava parhaimmillaan ja löydettävä joukkueen harjoituksiin oikea balanssi. Olemme Kosovo-ottelussa suosikkeja.

Valmentaja ymmärtää Hetemajta

Kosovolaistaustaisen Perparim Hetemaj kieltäytymiseen Backe suhtautuu hyvin ymmärtäväisesti.

– Se on Hetemajlle vaikea tilanne, joten ymmärrän ja kunnioitan hänen päätöstään. Sen takia en valinnut häntä myöskään maaotteluun Saksaa vastaan.

Backe keskustelee Hetemajn kanssa jatkosta Kosovo-ottelun jälkeen.

Toivio kärsii solisluuvammasta. Sparvilla on niin sanottu hyppääjän polvi, joten Backe odottaa häntä maajoukkueeseen aikaisintaan marraskuun Ukraina-otteluun.

Suomen kanssa samassa karsintalohkossa pelaavat Kosovon lisäksi Islanti, Kroatia, Ukraina ja Turkki.

STT–PASI REIN

KUVA: LEHTIKUVA