Jalkapallo

Shaqirin upea maali ei riittänyt Sveitsille

Sveitsin tähtipelaaja Xherdan Shaqiri ei voinut Puolalle hävityn EM-neljännesvälierän jälkeen kuin harmitella, että maaleista annetut tyylipisteet eivät jalkapalloilun arvokisoissa ratkaise jatkopaikkaa.

Keskikentän 169-senttinen patukka Shaqiri latasi St. Etiennessä turnauksen kenties komeimman osuman, kun hän ampui 82. minuutilla 1–1-tasoituksen saksipotkusta. Upea osuma, mutta se ei riittänyt Sveitsille.

Lopussa hymyili Puola, joka laukoi rangaistuspotkukilpailussa kaikki pallot verkkoon ja hankki puolivälieräpaikan 5–4-voitolla. Sveitsin toinen laukoja Granit Xhaka ampui vasemmalta ohi, mikä kävi joukkueelle kohtalokkaaksi.

Puolan voitto ja jatkopaikka varmistuivat, kun sen viides laukoja Grzegorz Krychowiak ampui pallon maaliin.

Sveitsin maalivahti Yann Sommer oli hyvin mukana puolalaislaukauksissa, mutta ei pystynyt torjumaan.

Puola kävi puoliaikajohdossa Jakub Blaszczykowskin 39. minuutin 1–0-maalilla. Tauolla Puolalle näytti kaikki hyvältä. Se luotti vastahyökkäyksiinsä, jotka tuottivat Sveitsin puolustukselle, etenkin sen topparille Johan Djouroulle päänvaivaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaihdot piristivät Sveitsiä

Toisella puoliajalla osat vaihtuivat. Sveitsin valmentaja Vladimir Petkovic piristi pelaajavaihdoillaan peliä.

Varsinkin hyökkäyksessä Admir Mehmedin vaihto Eren Derdiyokiin ryhdisti Sveitsiä, jolle jäi jossiteltavaa. Se osui ottelun 120-minuuttisella kahdesti maalikehikkoon.

Shaqirin tasoitusmaali oli ensimmäinen EM-turnauksessa Puolan verkkoon. Puolan valmentajalle Adam Nawalkalle jättää mietittävää kärkimies Robert Lewandowskin tehottomuus. Bayern Münchenin Lewandowski oli 13 osumallaan EM-karsintojen maalitykki, mutta Ranskassa verkko ei ole heilunut.

Puola on kuitenkin jo nyt turnauksen suuri voittaja. MM-kisoista sillä on kaksi pronssia menestysvuosilta 1974 ja 1982, mutta vasta kolmas kerta EM-turnauksessa takasi pääsyn kahdeksan joukkoon puolivälieriin.

Puola juuttui kummassakin aiemmassa EM-lopputurnauksessa 2008 ja 2012 alkulohkoon voittamatta otteluakaan.

STT–REIMA RAUTIAINEN