Jalkapallo

Puolan Blaszczykowski omistaa maalinsa surmatulle äidilleen

Jakub Blaszczykowski jää huomiossa usein supertähti Robert Lewandowskin varjoon, mutta siitä huolimatta hän on Puolan maajoukkueelle erittäin tärkeä pelaaja.

Lempinimellä Kuba tunnettu Blaszczykowski viimeisteli Puolan ainoan maalin alkulohkon päätöspelissä Ukrainaa vastaan. Lauantaina hän yrittää tehdä saman tempun Sveitsille, kun maat kohtaavat jalkapallon EM-turnauksen neljännesvälierissä.

Vaikka keskikentän laidalla parhaiten viihtyvä Blaszczykowski on kerännyt menestystä seura- ja maajoukkueessa, hänen uralleen on mahtunut suuria vastoinkäymisiä.

Vuoden 2008 EM-kisat menivät puolalaispelaajalta sivu suun, kun hän loukkaantui turnausta edeltäneessä harjoituspelissä. Vuonna 2014 Blaszczykowski kärsi pahasta polvivammasta.

Elämänsä hirveimmät hetket Blaszczykowski koki kuitenkin jo lapsena, kun hänen isänsä puukotti hänen äitinsä kuoliaaksi. Blaszczykowski joutui todistamaan karmeaa tapahtumaa, joka muutti hänen elämänsä.

– Vei vuosia, kunnes lopetin asian miettimisen sydän täynnä vihaa, Blaszczykowski on kirjoittanut elämäkerrassaan.

Blaszczykowski varttui isoäitinsä kasvattamana ja veljensä tukemana. Hänen enonsa – ex-huippupelaaja Jerzy Brzeczek – kannusti nuorta Blaszczykowskia jatkamaan lupaavaa jalkapallouraansa.

Se kannatti, sillä Blaszczykowski on tehnyt komean uran Borussia Dortmundissa ja Puolan maajoukkueessa. Viime kaudella hän pelasi lainalla Fiorentinassa.

Blaszczykowskilla on tapana omistaa maalinsa kuolleelle äidilleen nostamalla katseensa ja kätensä kohti taivasta.

TS-STT-AFP