Jalkapallo

Irlanti yllätti Italian ja eteni jatkopeleihin

Irlanti nappasi paikan jalkapallon EM-kisojen pudotuspeleissä satukirjamaiseen tyyliin keskiviikkoiltana. Kuilun partaalla ollut vihreän saaren joukkue ei välittänyt ennakkoasetelmista vaan kukisti lohkovoiton jo varmistaneen Italian 1–0 ja eteni jatkoon lohkokolmosena.

Jatkopaikan E-lohkosta kuittasi myös Belgia, joka päätti Ruotsin EM-taipaleen ja Zlatan Ibrahimovicin maajoukkueuran 1–0-voitolla ja sijoittui lohkokakkoseksi.

Irlannin sankariksi nousi Robbie Brady , joka puski voittomaalin 85. minuutilla. Tasapeli ei olisi riittänyt Irlannille jatkopaikkaan, joten joukkue teki koko ottelun ajan valtavasti töitä ja painoi päälle etenkin puoliajan jälkeen.

Irlannin tilaisuus näytti viimein tulevan 84. minuutilla, kun Italian puolustukselle sattui lapsus. Irlannilla oli kolme miestä vastakkain maalivahti Salvatore Sirigun kanssa, mutta Wes Hoolahanin kesy ratkaisu meni suoraan päin Sirigua.

Hoolahan kuitenkin kuittasi virheensä vain minuuttia myöhemmin, kun hänen loistokeskityksensä oikealta tavoitti Bradyn, joka puski Italian puolustuksen keskeltä elintärkeän maalin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lohkon toisessa ottelussa Ruotsi oli niin ikään pakkovoiton edessä Belgiaa vastaan. Belgiankaan jatkopaikka ei vielä ollut varma, mutta sille riitti tasapelikin.

Ruotsi sai ensimmäisellä puoliajalla viimein turnauksen ensimmäisen laukauksensa maalia kohden, mutta Belgia hallitsi palloa. Toisella puoliajalla Ruotsi hyökkäsi odotetusti yhä rohkeammin kohti Belgian maalia, mikä avasi Belgialle vaarallisia vastahyökkäyspaikkoja.

Lähimmäksi maalintekoa Ruotsi pääsi kulmatilanteessa, jossa keskikenttämies Kevin de Bruyne pelasti Andreas Granqvistin puskun maaliviivalta. Ruotsin ykkösase Zlatan Ibrahimovic jäi ilman maaleja viimeisessä maaottelussaan ja koko EM-turnauksessa; kahden edellisen ottelun tapaan hän jäi kärjessä kovin yksinäiseksi.

Belgia ratkaisi viimein ottelun 84. minuutilla Radja Nainggolanin jykevällä laukauksella.

E-lohkon tulokset ratkaisivat samalla sen, että D-lohkon kolmonen Turkki ei etene jatkoon alkulohkosta. Belgia kohtaa neljännesvälierissä Unkarin, Irlanti kisaisäntä Ranskan ja Italia Espanjan.

STT–ANSSI RULAMO