Jalkapallo

Tenholta odotetaan TPS:ssa johtajuutta

RoPS:aa vastaan vajaat kaksi vuotta sitten liigamaalinkin jo tehnyt Miro Tenho tunnetaan hyvin sijoittuvana alakerran pelaajana, mutta peliä avaavana puolustajana hänellä on rooli myös TPS:n hyökkäyspelissä.

TPS:n yksi vahvuus sunnuntaina käynnistyvässä Ykkösessä on todennäköisesti tiivis puolustuspeli. Yksi TPS:n alakerran kulmakivistä on Miro Tenho, 21.

Tenho on toppari, mutta välillä hän on pelannut myös laitapakkia. Sarja-avauksessa Hakaa vastaan huomenna Tenho pelannee topparina, sillä TPS:n kolmesta topparista Mikael Liespuu on kärsinyt viime päivät vatsataudista.

Kaarinan Nappulaliigasta lähtöisin oleva Tenho pelasi ensimmäisellä kaudellaan TPS:ssä 2014 jo 31 liigaottelua. Nyt kolmannella kaudellaan Mika Laurikaisen valmennuksessa Tenhon odotetaan ilman muuta ottavan johtavaa roolia TPS:n alakerrassa.

–  Miron vahvuus on hyvä perusosaaminen. Hyvän pelin avaamisen lisäksi Miro on vahva ilmassakin. Liigassa Miro joutui vielä ottamaan nuorena pelaajana hieman liian isoa vastuuta, mutta nyt hän pystyy ottamaan varmasti jo koko potentiaalinsa itsestään irti. Hänen pelaamiseensa on tullut lisää johtajuutta viimeisen vuoden aikana paljon, kehuu päävalmentaja Laurikainen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tenho odottaa itsekin itseltään vahvoja esityksiä tulevalla kaudella.

– Kaksi vuotta on jo mennyt ihan hyvin, vaikka ensimmäinen kausi TPS:ssa olikin vielä vähän oppimista, kun harppaus Kakkosen matseista liigaan oli iso. Viime kaudella Ykkösessä puolustuspelimme toimi kuitenkin jo oikein hyvin riippumatta siitä, keitä linjassamme kulloinkin pelasi, sanoo Tenho.

Tenho tietää varsin hyvin vahvuutensa, eikä hänen tarvitse kehua itseään turhaan.

– Näkisin, että pelin avaaminen on isoimpia vahvuuksiani. Pelinlukeminenkin on kehittynyt hyvin, kun olen oppinut tunnistamaan paikkoja, milloin kannattaa antaa avaavia syöttöjä ja milloin vetää vain linjan taakse.

Kaarinan lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Tenho on tällä hetkellä ammattipelaaja, mutta hän on hakenut myös opiskelupaikkaa.

– Hain Turun ammattikorkeakoulun liiketalouden linjalle. Opiskelupaikka selviää kuitenkin vasta myöhemmin.

TPS:n talousongelmat eivät ole liiemmälti vaikuttaneet Tenhon keskittymiskykyyn, vaikka asiat ovatkin toki välillä mietityttäneet.

– Kun uutinen tuli, se oli aika shokki. Se vaikuttikin vähän aikaa pääkoppaan, mutta ei se tieto treeneissä minua häirinnyt, kuittaa Tenho, jolla on TPS:n kanssa sopimus voimassa vielä ensi kaudellakin.

Tenhon tavoitteet ovat korkealla, mutta hän ei silti uhoa ulkomaille lähdöstä tai vastaavasta.

– Kun pelaa hyvin, joitain näyttöpaikkoja voi totta kai saada. Itsestähän se on kiinni.

TPS oli jo viime kaudella Ykkösessä kolmas, joten Tenho odottaa joukkueeltaan vähintään samanlaista panosta.

– Kauden alku näyttää varmaan suuntaamme. Kolme vieraspeliä heti alkuun on tietysti vaikea paketti, mutta pääsemme kauteen hyvistä altavastaajan asemista. KTP ja KPV ovat meihin nähden esimerkiksi ennakkosuosikkeja. Meillä ei ole kovin laaja pelaajarunko, joten isoja loukkaantumisia ei saisi tulla. Puolustuspelaamisemme ja pelinopeutemme ovat kuitenkin erinomaisia.

Tenhon kaksi vuotta nuorempi veli Pyry Tenho on myös toppari TPS:n A-junioreissa. Isoveli pitää pikkuveljeään hyvin samanlaisena pelaajana kuin hän itse.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kentällä meitä ei kuulemma erota edes ulkonäön puolesta, mutta en ole siitä asiasta oikein samaa mieltä.

JARI WELLING

KUVAT: ARI-MATTI RUUSKA