Jalkapallo

Huuhkajilla yhä hakemista – tappiot seuraavat toisiaan

Suomen jalkapallomaajoukkueen tuoreen päävalmentajan Hans Backen alku on ollut kivikkoinen: kolmen ensimmäisen kuukauden aikana neljä peliä, neljä tappiota ja maalit musertavasti 0–11. Ne tosipelit eli syksyllä alkavat MM-karsinnat ovat vielä kaukana, mutta onko tilanteesta jo syytä huolestua? STT kyseli asiasta liigavalmentajilta.

– Nämä ovat harjoitusmaaotteluita, näille ei saa antaa liian isoa arvoa, muistuttaa heti HIFK:n Jani Honkavaara.

Ruotsalaisluotsi Backe astui pestiinsä, kun takana oli karikolle ajautunut Mixu Paatelaisen kausi ja edessä vaikeat karsinnat. Backe on käärinyt hihat ja ryhtynyt luomaan "omaa tapaa, omaa tietä". Sen löytäminen vie aikansa, ja Huuhkajien peli on yhä hakemista.

– Nyt haetaan tosi isoa muutosta Mixun pelitapaan. Siinä näkyvät samat ongelmat kuin Mixun joukkueessa: keskitysten puolustaminen, maalineduspelaaminen. Ongelmat ovat molemmissa päissä kenttää. Tämä on pragmaattisempi ja käytännöllisempi pelitapa, Honkavaara miettii.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tiistaisessa Norja-pelissä oli tappiosta huolimatta jo selkeää muutosta viime lauantain musertavaan 0–5-tappioon Puolalle.

– Jos meillä ei ole kahta ihan kansainvälisen tason hyvää puolustavaa topparia, laitetaan kolme. En sano, että se on ratkaisu, mutta muutos oli hyvä ja looginen, Honkavaara kiittää.

Tuo "oma tapa" tekisi luultavasti hyvää. Sellainen kun on puuttunut.

– Jos otamme neljän–viiden viime valmentajan otoksen, olemme menneet ääripäästä toiseen. Vähän karrikoiden ultrahyökkäävästä ultrapuolustamiseen. Emme ole oikein löytäneet yhtenäistä linjaa, vaikka kaikki ovat hyviä valmentajia, HJK:n Mika Lehkosuo toteaa.

– Ei ole tullut Suomen tapaa pelata. Se kertoo osaltaan jalkapallokulttuurimme ohuudesta. Pitäisikö seuroissa alkaa miettiä suomalaista pelitapaa, jolloin muutaman vuoden kuluttua pelaajat olisivat kasvaneet samanlaiseen pelitapaan, kysyy puolestaan mestari-SJK:n Simo Valakari.

– Junioripuolella on tehty hyviä satsauksia. On päteviä pelaajia ja valmentajia. Kyllä me vielä tulemme.

STT–TAPIO KESKITALO, JANNE LEHIKOINEN