Jalkapallo

Infantino lupaa viedä Fifan uuteen aikaan

Sveitsiläis-italialainen Gianni Infantino ei asettanut itselleen pieniä tavoitteita Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan uutena puheenjohtajana.

Hän vakuutti voittopuheessaan, että kriisit ovat ohi ja edessä on aika, jolloin ihmiset osoittavat Fifalle suosiotaan.

Käänne tuskin on näin vaivaton, sillä Fifaa ravistelevat erilaiset korruptioskandaalit.

Infantinon, 45, osaamiseen riittää kuitenkin luottoa. Zürichissä Sveitsissä järjestetty puheenjohtajavaali ratkesi toisella kierroksella, jolla Infantino keräsi 115 ääntä.

Bahrainilainen sheikki Salman bin Ebrahim al-Khalifa sai 88 ja jordanialainen prinssi Ali bin al-Hussein neljä ääntä. Ranskalaisen Jerome Champagnen nimi ei löytynyt yhdestäkään äänestyslapusta toisella kierroksella.

Ensimmäisellä kierroksella Infantinon ja sheikki Salmanin erotti vain kolme ääntä. Prinssi Alin kannattajista monet näyttivät kääntyneen toisella kierroksella Infantinon taakse. Ali keräsi ensimmäisellä kierroksella 27 ääntä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Ajattelin jo etukäteen, että Ali saattaa olla toisella kierroksella vaa'ankieli, Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja kertoi puhelimessa.

Alajalla hyvä tunne Infantinosta

Infantino on Euroopan jalkapalloliiton Uefan pääsihteeri. Palloliitto ilmoitti ennen vaalia tukevansa häntä puheenjohtajaksi. Suurella todennäköisyydellä Infantino sai runsaasti ääniä Euroopasta sekä Etelä- ja Keski-Amerikasta.

Infantinon ehdotuksiin kuuluu jalkapallon MM-kisojen laajentaminen 40 maan turnaukseksi. Hän on myös luvannut lisärahoitusta kansallisille liitoille.

– Minulla on hyvä tunne Infantinosta. Uskon, että hän tekee nopeita ratkaisuja. Hän on varmasti hyvä henkilö parantamaan Fifan taloutta, Alaja sanoo.

Ratkaisuja uuden puheenjohtajan on tehtävä, sillä skandaalit ovat ajaneet maailman suosituimman urheilulajin kattojärjestön yhteen historiansa pahimmista kriiseistä.

– Yhdessä palautamme Fifan imagon ja kunnian, selvästi liikuttunut Infantino sanoi puheessaan ja osoitti sanansa kansallisten lajiliittojen edustajille.

Kriittisiä ääniä löytyy

Vaalivoitosta huolimatta Infantinoa kohtaan on esitetty kritiikkiä. Sheikki Salmanin mukaan Infantinon kansallisille liitoille lupaamat rahasummat ajavat Fifan konkurssiin.

Myös Infantinon läheiset välit Uefan hyllytettyyn puheenjohtajaan Michel Platiniin hiertävät kriitikoita. Platini ja Infantino työskentelivät vuosikausia samaan aikaan Uefan johdossa.

Platini ja Fifan pitkäaikainen puheenjohtaja Sepp Blatter saivat joulukuussa jalkapalloon kahdeksan vuoden toimintakiellon väärinkäytösten vuoksi. Tällä viikolla panna lyheni kuuteen vuoteen, ja asia mennee Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS:n ratkaistavaksi.

Infantinon valinta asettaa Uefan erikoiseen tilanteeseen: Platini on toimintakiellossa, ja pääsihteeri hyppää Fifan johtoon.

Fifa päätti myös useista uudistuksista, joilla pyritään nykyaikaistamaan päätöksentekoa ja lisäämään sen näkyvyyttä. Puheenjohtajakausien enimmäismäärä rajoitetaan kolmeen, Fifan johdon palkat aiotaan julkistaa ja naisten määrää lisätään päätöksenteossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

STT–TAPIO KESKITALO