Jalkapallo

Interille toisena vuotena peräkkäin cupin finaalissa tappio

Pallo oli lauantaina Valkeakosken Tehtaan kentällä kahdesti Interin kassissa, kun asialla oli IFK Mariehamnin Diego Assis .

Interin Guy Gnabouyoun viime hetken kavennus ei enää auttanut, vaan turkulaiset hävisivät toisena vuonna peräkkäin Suomen cupin finaalin. Tällä kertaa 1–2, kun viime vuonna HJK oli finaalissa parempi vasta pilkkukisan jälkeen.

– Tämä oli meille erittäin iso ottelu, jota me pelaajat olimme odottaneet jo pitkään. Olemme äärimmäisen onnellisia tästä voitosta. Haluammekin kiittää fanejamme hienosta kannustuksesta, iloitsi IFK:n brassihyökkääjä Assis.

Assis teki IFK:lle 1–0-osuman ottelun 45. minuutilla onnekkaasti epäonnistuneella saksipotkulla, mutta hänen 2–0-maalinsa 58. minuutilla oli upea pusku.

– Elämäni toistaiseksi tärkeimmät maalit. Toisessa maalissani olin erinomaisissa asemissa, kun keskitys tuli minulle. Mielestäni ensimmäistä maalianikaan ei edeltänyt missään nimessä paitsio, summasi Assis.

Inter ei osannut hyödyntää ylivoimaa

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

IFK teki molemmat maalinsa miehen alivoimalla, kun Duarte Tammilehto joutui ulosajetuksi ottelun 37. minuutilla rapattuaan ensin Interin Eric Matoukouta ja tönittyään sen jälkeen Petros Kanakoudisin kumoon.

Inter ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään millään tapaa miesylivoimaansa, ja Guy Gnabouyoun kulmapotkusta 88. minuutilla puskema 1–2-kavennus syntyi aivan liian myöhään.

– Ei tämä siihen kaatunut, ettemmekö olisi kaikki tehneet yhtälailla duunia, mutta jos teemme noin tyhmiä virheitä ylivoimalla, ei ole ihme, että otamme turpaan, manasi Interin kymppipaikan Sebastian Mannström , joka oli ylivoimaisesti joukkueensa paras.

– Pelasimme kurittomasti. Liikuimme vähän miten sattuu, emmekä pelanneet tilanteita loppuun asti. Olisi pitänyt keskittyä niihin tehtäviin, joita meillä oli. Ilmeisesti oli ylilatautumistakin. Parempi joukkue voitti, kun pelasimme ylivoimalla kertakaikkiaan tyhmästi. Tämä on nyt kuitenkin ollut ja mennyttä. Nyt täytyy kääntää fokus nopeasti liigan mitalitaistoon, jatkoi Mannström.

IFK:n uhrautumisesta paras esimerkki oli Petteri Forsell , joka puolusti kuin pieni eläin ja pelasi ennen kaikkea joukkueelleen.

– Tämä oli aika iso juttu koko saarelle. Halusimme voittoa enemmän kuin Inter. Jaksoin olla ulosajon jälkeen ”Dunkulle” kymmenen sekuntia vihainen, sen jälkeen vain juoksin. Oli aika hienoa myös, että Diego nousi tässä pelissä vihdoin omalle tasolleen, myhäili Forsell.

IFK sai voitostaan 50 000 euroa ja paikan Eurooppa-liigan toiselle karsintakierrokselle, kun Interin oli tyytyminen kahdeksaan tuhanteen euroon.

– Raha tuli seuralle tarpeeseen, ja europaikka auttaa myös houkuttelemaan uusia pelaajia seuraan, iloitsi Forsell, jonka taistelutahdosta kertoi Interin kavennuksen jälkeinen kamppailu maalin sisällä pallosta.

– Vastustajan on vaikeampi tehdä maalia, jos pallo on meillä. Minulla olisi ollut voimaa pitää pallo itselläni, vaikka kaikki Interin pelaajat olisivat tulleet siihen repimään. Kyynärpäätä sain jo naamaan, vitsaili Forsell.

Lyyskille nousun tasoiset juhlat

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

IFK:ta toistakymmentä vuotta valmentaneelle Pekka Lyyskille Suomen cupin voitto oli myös yksi hänen hienoimmista hetkistään maarianhaminalaisseurassa.

– Laivamatka takaisin Maarianhaminaan on meille tällä kertaa ehkä liiankin lyhyt. Sunnuntaina ei ole harjoituksia, mutta maanantaina työ jatkuu. Tämä nousee itselläni samaan kategoriaan syksyllä 2004 tapahtuneen liiganousun kanssa, kuittasi Lyyski.

Lyyski väitti, ettei hänen uskonsa hiipunut edes sillä hetkellä, kun Duarte Tammilehto otti punaisen.

– Totta kai valmentajan pitää vain uskoa siihen, miten olemme harjoitelleet ratkaisemaan ongelmia. Laitoin toki kädet ristiin. Tämä voitto takasi ainakin sen, että toimintamme jatkuu tällä tasolla vähintään jonkin aikaa.

Interin päävalmentaja Job Dragtsma valitteli hänen joukkueeltaan viedyn 1–0-maalin ja IFK:n puolestaan saaneen avausmaalinsa paitsiosta.

– Meidän olisi ilman muuta pitänyt pelata ylivoimalla paremmin kuin pelasimme, mutta on sietämätöntä, että tuomaritoiminta on Suomessa näin tärkeissä otteluissa tällaisella tasolla, hollantilainen kritisoi.

– Prässimme oli vain viimeiset 20 minuuttia tarpeeksi hyvää, jolloin olisimme voineet saada hieman onnekkaampina toisenkin maalin.

Turun Sanomat, Valkeakoski

Jari Welling

Kuva: Lennart Holmberg