Jalkapallo

Moisander ei ole huolestunut tuntumastaan

Suomen ja Ajaxin kapteeni Niklas Moisander on pelannut seurajoukkueessaan viime viikkojen otteluista vain yhdessä, mutta TPS-kasvatti ei ole suuremmin huolissaan pelituntumastaan.

– Olen tyyväinen, että pelasin sentään Ajaxin viimeisen pelin ADO den Haagia vastaan. Oli erittäin tärkeää saada 90 minuuttia alleni, kun oli todellakin parisen viikkoa, etten pelannut lainkaan. En ole tottunut sellaiseen, kun olen aina ollut yleensä avauksen pelaaja, mietti Moisander lauantaina Suomen A-maajoukkueen majapaikassa Pohjois-Irlannin Belfastissa.

– Uusi rooli onkin vaatinut totuttelua, mutta minulla on jo sen verran kokemusta, että pelaamattomuuden ei pitäisi näkyä.

Siirto aiheuttanut penkittämisen

Moisander myönsi suoraan, että Ajax on penkittänyt häntä tuoreen Sampdoria-sopimuksen vuoksi.

– Suurin syy pelaamattomuuteni on varmasti ollut se, että Ajax tietää, että olen lähdössä. He katsovat tulevaisuuteensa, kun mestaruuskin on jo karannut. Se on Ajaxin toimintatavassa loogista. Mielellään olisin kuitenkin pelannut edes Eurooppa-liigan peleissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hän ei kuitenkaan kadu tippaakaan kesällä tapahtuvaa siirtoaan Italiaan.

– Olen periaatteessa jo kaiken Hollannissa nähnyt ja voittanut. Italiassa on isompi sarja ja Sampdoria on isompi joukkue. Tätä olen toivonut jo parisen vuotta.

Moisanderin mukaan Sampdorian tulisieluisen päävalmentajan Sinisa Mihajlovicin alaisuudessa onkin odotettavissa jotain täysin erilaista.

– Menen nyt ihan erityyppiseen futismaahan. Siellä keskitytään varmaan enemmän itse puolustuspeliin. Se kehittää vain omaa peliäni eteenpäin. Mihaljovic oli itse loistava toppari, joten opin varmasti häneltäkin lisää.

Genova uutena asuinpaikkana innostaa myös Moisanderia, joka on ehtinyt olla Hollannissa jo 12 vuotta.

– On lisäplussaa päästä hyvän sarjan ja hyvän joukkueen lisäksi asumaan kauniiseen kaupunkiin. Minulla oli muutama muukin vaihtoehto, mutta Sampdoria halusi minut tosissaan. Kolmen vuoden sopimus on kaikella tavoin hyvä asia.

Stella-tyttövauva muuttanut elämää

Moisanderin elämä on viime viikkoina muttunut muutenkin radikaalisti, kun hänen ruotsalainen tyttöystävänsä synnytti perheeseen Stella -tyttövauvan. Pelimies onkin onnellinen.

– Ensimmäisinä viikkoina nukkkuminen jäi vähän vähiin, mutta onhan tämä ollut mahtavaa. Nyt alkaa onneksi löytyä rytmiä tähän uuteen arkeeni. Täällä maajoukkueen mukana olen päässyt jopa päiväunille.

Moisander tietysti toivoi, että hän saisi jättää vielä hienot jäähyväiset Ajaxille ja sen faneille.

– Viimeisellä kierroksella meillä on vieraspeli, mutta viimeinen kotiottelu on Cambuuria vastaan. Toivotaan, että ainakin siinä pääsisin pelaamaan vielä kerran Ajaxin kotistadionilla. Olemme päävalmentaja Frank de Boerin kanssa keskustelleet tilanteestani.

Sitä ennen Moisanderilla on kuitenkin edesssään kauan odotettu EM-karsintaottelu Pohjois-Irlantia vastaan.

– Odotan, että edessä on aika samanlainen ottelu kuin välillämme 2012. Meillä on varmasti enemmän pallo, ja Pohjois-Irlanti kyttää vastahyökkäyksiä. Heillä on hyvä kärki Kyle Lafferty . Hänen kanssaan meidän pitää olla erityisen tarkkana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomen joukkue on ollut yhdessä jo tiistaista alkaen, joten Mixu Paatelainen päästi torstaina pelaajansa harjoitusleiriltä hetkeksi vapaalle.

– Oli hyvä idea valmennusjohdolta, että saatiin se yksi vapaapäivä. Kaikki sai tehdä vähän, mitä halusi. Käppäilimme neljä tuntia Lontoossa ja kävimme lopuksi syömässä.

Turun Sanomat, Belfast

JARI WELLING

KUVAT: LEHTIKUVA