Jalkapallo

Rive Kanervan vakoilumatka toi vahvistusta näkemyksille

Suomen valmennusjohdosta Markku ”Rive” Kanerva oli keskiviikkona Glasgow’ssa vakoilumatkalla, kun Suomen huominen vastustaja Pohjois-Irlanti hävisi harjoituspelissä Skotlannille 0–1 Hampden Parkilla.

Kanervalle tarkkailutehtävä oli tunteikas, sillä hän lopetti itse pelaajana Suomen A-maajoukkueessa kyseisellä stadionilla tasan 20 vuotta sitten.

– Pohjois-Irlanti oli ilmeisesti päättänyt, että he antoivat vähemmän pelanneille tietoisesti peliaikaa. He kokeilivatkin eri juttuja. Esimerkiksi nyt on vaikea sanoa, kuka tulee pelaamaan heidän vasemapana puolustajanaan meitä vastaan, kertoi Kanerva.

Käytännössä Pohjois-Irlannin vakiokokoonpanosta vain 3-4 pelaajaa oli avauksessa Skotlanti-ottelussa. Nimekkäimmästä kaartista Manchester Unitedin Johnny Evans pelasi koko pelin, koska hän on ollut Valioliigassa pitkään pelikiellossa.

– Evans oli heidän parhaansa alakerrassa, kehui Kanerva.

Pohjois-Irlannin kapteeni ja pelintekijä, Southamptonin Steven Davis , pelasi ottelun lopusta vain kymmenisen minuuttia. Joukkueen iso kärkimies Kyle Lafferty ei esimerkiksi pelannut lainkaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Pohjois-Irlanti vetäytyi välillä hyvinkin alas. Vastaiskupelaaminen on tietysti yksi heidän aseensa. Paljon he viljelevät keskityksiä. Toppareilta ja laitapakeilta tulee myös paljon ristipalloja, arvioi Kanerva.

Kanervalla onkin selvä käsitys siitä, miten Pohjois-Irlantia pystyy horjuttamaan.

– Meidän on pelattava heidän linjansa etupuolelle. Siitä on sitten murtauduttava läpi.

Pohjois-Irlanti on pelannut yhdeksän vuoden aikana peräti 22 harjoitusottelua ilman voittoa, mutta EM-karsinnoissa joukkue on ollut kovassa tikissä kolmella voitolla neljästä pelistä.

– Pelilliset periaatteet Pohjois-Irlannilla oli Skotlantiakin vastaan ihan samat, vaikka seitsemän-kahdeksan normaalin avauksen pelaajaa puuttui. Steven Davis on tietysti ehdottomasti avainpelaaja, joka pitää pystyä eliminoimaan, huomautti Kanerva.

Kanervan mukaan Pohjois-Irlantia ei voikaan kuvailla täysin vanhan mallin brittijoukkueeksi.

– He tulevat tietysti suoraviivaisesti ja kovaa, mutta ei heille saa antaa yhtään tilaa. Etenkään keskikentän kolmikolle.

Turun Sanomat, Belfast

JARI WELLING