Jalkapallo

Mestaruus tuttuun osoitteeseen – pienen mutkan kautta

Jalkapallon kotimaiseen liigakauteen lähdettiin alkukeväästä samoista odotuksista kuin niin moneen edelliseenkin kauteen. Suosikkeja oli vain ja ainoastaan yksi.

Sunnuntaina suosikit saivat sitten nostaa liigan mestaruuspokaalin, kuten viitenä edellisenäkin syksynä. HJK päätti liigakauden kotistadionillaan kauden neljästä tappiostaan suurimmalla RoPSin voittaessa isäntänsä 3–0, mutta HJK:n mestaruus oli jo ratkennut neljä viikkoa aiemmin. Lopulta eroa sarjakakkoseen jäi kymmenen pistettä.

Tasan puoli vuotta ennen pokaalin nostelemista tunnelmat HJK:n kotistadionilla olivat täysin toiset. Kauden viides peli 26. huhtikuuta toi 0–1-tappion TPS:lle, ja HJK oli kahdella voitolla ja yhdellä tasapelillä sarjassa vasta seitsemäntenä.

– Yhteensä 22 laukausta, eikä yhtään sisään, HJK:n valmentaja Sixten Boström äimisteli TPS-tappion jälkeen.

Kolme päivää myöhemmin äimisteltiin sitten uutista: HJK vaihtaa päävalmentajaa kesken kauden.

– Tilanne oli sellainen, että oli saatava muutos. Oli yksi ylivoimainen vaihtoehto, joka oli nyt vapaana, HJK-pomo Olli-Pekka Lyytikäinen totesi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuo ylivoimainen vaihtoehto toi muutoksen ja sen tutun HJK:n ylivoiman. Hongasta helmikuussa riitaisat lähtöpassit saanut Mika Lehkosuo voitti seitsemän ensimmäistä peliään, ja kesän alkuvaiheissa HJK:lla oli seitsemän pisteen sarjajohto. Mestaruustaisto oli ohi, sen saattoi jo tuntea.

Hongassa pitkän pestinsä aikana kolme SM-hopeaa voittanut Lehkosuo oli vihdoin mestari, eikä tilastojenkaan valossa lainkaan sattumalta: 28 ottelua, 18 voittoa, 2 tappiota ja maalit 55–18.

SJK heti mitaleille

Kauden muita onnistujia olivat hopealle heti ensimmäisellä kaudellaan yltänyt SJK sekä Lahden perinteikkäisiin tilastoihin SM-pronssin lisännyt FC Lahti.

Ensi kauden europeleihin on tyrkyllä myös sarjanelonen VPS, jonka eurohaaveet riippuvat kotimaisen jalkapallokauden päättävästä cupfinaalista: jos HJK yltää tuplaan, on VPS eurokentillä. Jos taas Inter vie cupin, pelaa se europelejä.

Tuskaisinta taival oli Ykkösestä uutta vauhtia hakemaan pudonneella TPS:lla sekä Hongalla, jonka kaudesta jäävät muistoihin lähinnä negatiiviset talousuutiset ja tulisieluinen valmentajadebytantti Shefki Kuqi.

TS - STT – JANNE LEHIKOINEN